OROSZVALOSAG.HU


Az elmúlt tíz év moszkvai merényletei 

  |  2010-04-01 20:08:03  |  
Mezei Bálint

Az elmúlt tíz év moszkvai merényletei 

A hétfői öngyilkos robbantások előtt utoljára négy éve rázta meg hasonló merénylet az orosz fővárost  

Merényletek Moszkvában – az előzmények 

A hétfői öngyilkos robbantások sajnos illeszkednek egy hosszabb, éveket átfogó sorba. Íme, az utóbbi tíz év legsúlyosabb terrorcselekményeinek listája, melyek 1999-től napjainkig többször is vérbe borították Moszkvát.

1999. szeptember 8. Egy bomba éjszaka robbant fel a külvárosi Picsatnyiki kerületben romba döntve egy kilencemeletes házat. A merényletben 92 ember vesztette életét, a sebesültek száma elérte a kétszázat.

Az elmúlt tíz év moszkvai merényletei Az elmúlt tíz év moszkvai merényletei 

1999. szeptember 13. Öt nappal később szintén bomba pusztított, ezúttal a Kasirszkoje sugárúton. A detonáció következtében összeomlott egy hétemeletes ház. 118 embert temettek maguk alá a romok, köztük 13 gyermeket. Hivatalosan ezt a merényletet sem torolták meg, de erősen közrejátszott az október 1-én indított második csecsen háborúban.

Az elmúlt tíz év moszkvai merényletei Az elmúlt tíz év moszkvai merényletei 

2000. augusztus 8. Tizenhárman meghaltak, 92 ember megsebesült abban a pokolgép okozta robbanásban, mely Puskin tér aluljárójában pusztított, néhány lépésre a Kremltől.

Az elmúlt tíz év moszkvai merényletei Az elmúlt tíz év moszkvai merényletei 

2002. október 23-26. A Dubrovka Színházba csecsen emberrablók vetették be magukat, foglyul ejtve a nézőket. A biztonsági erők kemény fellépésében mind a 41 gerilla életét vesztette, de az akciót nem élte túl 129 túsz sem. Szinte mindenkit megmérgeztek a kommandósok által használt speciális gázzal. A túszejtés és az elhibázott rendőri fellépés mind a mai napig be nem gyógyult seb a moszkvaiak emlékezetében.

Az elmúlt tíz év moszkvai merényletei Az elmúlt tíz év moszkvai merényletei 

2003. július 5. Tusino repülőtere mellett két lány – az egyik közülük csecsen származású – működésbe hozták a testükre szíjazott plasztikbombákat, melyek egy rock koncertre érkező fiatalokból álló társaság mellett robbantak fel. A merényletben tizenöten vesztek oda, köztük a két öngyilkos robbantó. 59 sérültet szállítottak kórházba.

Az elmúlt tíz év moszkvai merényletei Az elmúlt tíz év moszkvai merényletei 

2003. december 9. Egy öngyilkos női merénylő a belvárosi Tverszkaja úton található National hotel előtt robbantotta fel magát, néhány méternyire a Duma épületétől. A merénylővel együtt hatan vesztették életüket, míg tizenhárman megsérültek.

2004. február 6. Egy vagy két öngyilkos merénylő által működésbe hozott pokolgép robbant fel az egyik metrószerelvényben a Paveleckaja és az Avtozavodszkaja megállók között. A robbanásban 41 ember életét vesztette, 134-en megsebesültek.

2004. augusztus 31. Egy nappal a beszláni túszdráma előtt, a Rizsszkij pályaudvar külső részén egy öngyilkos női terrorista robbantotta fel magát a délelőtti csúcsforgalom idején tíz járókelő halálát okozva.

2006. augusztus 21. Kezdetleges, házi szerkesztésű pokolgép robbant fel a mindig zsúfolt Cserkizovszkij központi piacon Moszkva külvárosi részén. A végeredmény tíz halott és ötven sebesült. Napokkal később az idegengyűlölő Orosz Nemzeti Unió fiatal tagjait fogták el, akik vallottak és vállalták a felelősséget a merényletért.   

2010. március 29. Két külön robbanás rázza meg a moszkvai metrót. Az egyik a Lubjanka állomás mellett, a titkosszolgálatok (volt KGB, most FSZB) történelmi központja alatt, míg a másik a Park Kulturi megállónál, a híres Gorkij park szomszédságában pusztít. 39 halott és több tucatnyi sebesült.

 

   

Cimkék: merényletek, Moszkva
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat