OROSZVALOSAG.HU


Nacionalista megmozdulás Moszkvában

  |  2010-12-08 16:01:24  |  
Gyóni Gábor

Nacionalista megmozdulás Moszkvában

Egy szurkoló meggyilkolása szabadította el az indulatokat

Nacionalista megmozdulás Moszkvában

 

Kedden este mintegy ezer orosz futballfanatikus, főként a Szpartak Moszkva szurkolói eltorlaszolták a forgalmat az orosz fővárosban a Lenyingradszkij proszpekten, miközben rasszista jelszavakat hangoztattak.

A szurkolói demonstráció oka az volt, hogy a vasárnapról virradó éjjel agyonlőtték a csapat egyik vezérszurkolóját Jegor Szviridovot. A gyilkos egy észak-kaukázusi férfi volt.

A moszkvai nagyklubok fanatikusai jellemzően szélsőjobboldali, nacionalista irányultságú fiatalokból állnak, s Szviridov meggyilkolása jó alkalmat adott nekik nézeteik kifejtésére. A Lenyingradszkij proszpekten haladva az „Oroszország az oroszoké!” fasiszta jelszó mellett a „Moszkva a moszkvaiaké!”, „Ezért a gyilkosságért gyerekeitek is felelni fognak!” lózungokat hangoztatták, miközben más csapatok szurkolói és nacionalista érzelműek is csatlakoztak menetükhöz.

A mintegy ezer fős tömeg menetelése során kitépte az utcai táblákat és kioszkokra támadt rá, végül szétoszlottak anélkül, hogy rendőri erőt kellett volna bevetni (bár a rendőrök megjelentek a felvonuláson).

Szviridov abban a verekedésben halt meg, ami vasárnap éjjel Szpartak szurkolók egy csoportja és kaukázusiak között robbant ki.

 

(gazeta.ru)

 

Cimkék: Szpartak Moszkva, Lenyingradszkij proszpekt,
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat