OROSZVALOSAG.HU


Krugman Magyarországgal ijesztgetett

  |  2012-02-13 13:05:09  |  
Oroszvilag.hu

Krugman Magyarországgal ijesztgetett

Ott tart a világ, mint 1934-ben?

Krugman Magyarországgal ijesztgetett

Paul Krugman Nobel-díjas amerikai közgazdász az Oroszország Fórum 2012 elnevezésű konferencián, még február elején arról beszélt, hogy szerinte a világ ma abban a helyzetben van, mint 1934-ben. Krugman Magyarországot „ijesztő példának nevezte”.
Krugman szerint jelenleg teljesen bizonytalan az amerikai belpolitika helyzete, elképzelhető egy republikánus, vagy egy demokrata győzelem, egy markáns baloldali vagy egy határozott jobboldali fordulat is. Az amerikai társadalom az elmúlt évtizedekben végletesen polarizálódott, a krízis pedig erőteljes protesthangulatot szült. Mára ez addig fajult, hogy a választók képesek olyan jelöltre is szavazni, akire „normális helyzetben” nem adnák a voksukat.
Az egész világot érinti a változás. Az is lehet, hogy az „arab tavasz” globálissá válik, vagy pedig a „magyar példa” ismétlődik, ami Krugman szerint az autoriter tendenciák megerősödését jelenti. „Magyarország példája – egy lehetséges út Európa számára, ami nagyon ijesztő” – mondta Krugman. Ma a világ abban a helyzetben van, mint 1934-ben. Első ránézésre nem is olyan rossz a helyzet, de ilyen fokú politikai bizonytalanság már nagyon régen nem volt észlelhető, az elmúlt 35 évben legalábbis egyszer sem.
A Paul Krugmannal készült interjú megtekinthető a Vedomosti honlapján.
Cimkék: Paul Krugman, Magyarország, Oroszország Fórum 2012
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat