OROSZVALOSAG.HU


Ismét Beregszász lesz Beregovóból

  |  2010-11-08 13:43:05  |  
Mezei Bálint

Ismét Beregszász lesz Beregovóból

A magyar többségű város a régi név mellett döntött

Ismét Beregszász lesz BeregovóbólIsmét Beregszász lesz Beregovóból 

Beregszász visszakapta történelmi nevét

Az előző vasárnap tartott ügydöntő népszavazás eredményeként Beregovo városa újra felvette a régi-új Beregszász nevet, miután a voksolásra jogosultak több, mint 52 százaléka járult az urnákhoz - közölte szombaton a Független Hírügynökséggel a beregszászi választási bizottság elnöke. A bizottság szombat délután összesítette hivatalosan a népszavazás során leadott szavazatokat, melynek eredménye a történelmi név visszaállítása lett a járási székhelyen.

A referendum során Beregszász lakosai közül 4688-an szavaztak a névváltoztatás mellett, míg 4358 szavazó gondolta úgy, hogy maradjon a jelenlegi orosz-ukrán elnevezés. Az érvénytelen szavazatok száma 1016 volt, ami annak tudható be, hogy sok ukrán magyar, míg a magyar választók egy része ukrán nyelvű szavazólapot kapott, melynek szövegét nem értette.

A hatályos ukrán referendum-törvény értelmében a népszavazás eredménye a felsőbb államhatalmi és törvényhozási szervek jóváhagyása nélkül is kötelezendően érvényesnek tekintendő. Az utóbbiakra csupán a végrehajtásával kapcsolatos intézkedések foganatosítása hárul.

A szélsőségesen nacionalista ukrán Szvoboda párt - amely a minapi országos önkormányzati választások során három Kárpátaljával szomszédos nyugat-ukrajnai megyében is meghatározó pozíciókra tett szert - már korábban bejelentette, hogy törvényi úton megfellebbezi a beregszászi népszavazás végeredményét.

(Népszava)

 

 

 

 

 

 

 

Cimkék: Beregszász, Beregovo, Береговo, Берегове, ügydöntő népszavazás, történelmi név
Országok: Ukrajna
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat