OROSZVALOSAG.HU


Ukrán nacionalisták a magyarok ellen 

  |  2010-10-26 10:48:47  |  
Gyóni Gábor

Ukrán nacionalisták a magyarok ellen 

A magyar nyelv használata sértő az ukrán nacionalisták számára 

 Ukrán nacionalisták a magyarok ellen 

Az ukrán nacionalista Szvoboda párt kárpátaljai szervezete kizáratná az október 31-én esedékes ukrajnai helyhatósági választásokból a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség - Ukrajnai Magyar Pártot (KMKSZ - UMP) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetséget (UMDSZ).

Az ukrán nacionalisták szerint a magyar pártok magyar nyelvű reklámanyagaikkal megsértették az ukrán nyelv- és reklámtörvényt. A Szvoboda az ukrán reklámtörvényre hivatkozik, miszerint Ukrajnában kizárólag ukrán nyelven lehet reklámozni, a nyelvtörvény szerint pedig a hivatalos közleményeken, plakátokon is szerepelnie kell ukrán nyelvű szövegnek.

Oleg Kucin, a Szvoboda kárpátaljai vezetője szerint azoknak, akik megsértették a törvényt, nincs joguk részt venni a választásokon. Az ukrán nacionalista politikus egyben elítélte azokat az ukrán pártokat is, amelyek Kárpátalján magyar nyelven is kampányoltak, ezek ugyanis az ukrán nacionalista szerint „néhány voks és a hatalomra jutás reményében lealacsonyítják magukat és az ukrán nemzet egészét.”

 

(karpatinfo.net)

 

Cimkék: KMKSZ, UMDSZ, Kárpátalja, ukrán nacionalizmus
Országok: Ukrajna
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat