OROSZVALOSAG.HU


Kisinyovban a magyar kormányfő

  |  2010-10-25 19:06:07  |  
Gyóni Gábor

Kisinyovban a magyar kormányfő

Egy hónappal a választások előtt

Kisinyovban a magyar kormányfő

Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma Moldova fővárosában, Kisinyovban tett hivatalos látogatást. A magyar kormányfőt fogadta Vlad Filat moldáv miniszterelnök. Orbán Viktor  a kollégájával folytatott tárgyalások után elmondta, jövőre Magyarország és Lengyelország lesznek az EU elnökei, két olyan ország, amely „érti az itteni életet.” Orbán Viktor szerint e három ország között „egyfajta sorsközösség létezik, hiszen mindegyik tudja, mi a kommunizmus, milyen az, amikor elnyomják az embereket, elveszik, amijük van, nem hagyják, hogy szabadon döntsenek az életükről.”

A magyar miniszterelnök szerint a vízummentesség megoldása a legsürgetőbb feladat Moldova és az EU országai között. Nemcsak Moldova lesz gazdagabb az EU értékei által, de Moldova is hozzájárulhat az EU sokszínűségéhez: „Önök nagyon bonyolult térségben élnek, és van néhány érték, amely különösen fontos, és amelyre az Unióban is nagy tisztelettel tekintenek: ez a többnyelvűség, a decentralizáció és az autonómia értékeinek elfogadása.” – jelentette ki a magyar miniszterelnök.

A románbarát moldáv kormány a maga részéről azt kéri az EU-tól, hogy a Keleti Partnerségben részt vevő országokat (Belarusz, Ukrajna, Moldova, Grúzia, Azerbajdzsán, Örményország) ne egyben ítéljék meg, hanem minden tagállamot külön értékeljenek, azt figyelembe véve, azok milyen utat jártak be az integrációs folyamatban.

Moldovában november 28-án kerül sor parlamenti választásokra.

 

(orbanviktor.hu, moldnews.md)

Cimkék: Orbán Viktor, Moldova, EU Keleti Partnerség
Országok: Moldova
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat