OROSZVALOSAG.HU


Meghívás Odesszába

  |  2022-03-23 21:26:03  |  
Cegelnyik Natália

Meghívás Odesszába

Apa irodáját szétlőtték már

 

Meghívás Odesszába
Alekszander egy nappal előbb ír Telegramon, két gyerekkel (5, 13) és a feleségével jönne hozzánk. Kicsit kérdezgetem, a chatelési stílus is egy jó szűrő, küldöm a szobáról a fotót, elférnek-e négyen, persze el, mondja, csak melegben legyenek és tudjanak valahol reggelizni. Igent mondok, várjuk őket.
Este 10 után érkeznek, Oli már alszik, tekintettel vannak erre, igyekszenek halkan lenni. Nem igazán van idő és energia beszélgetni, kiosztom a wifi jelszót, és adok nekik egy üveg vizet, menjenek pihenni, egész nap utaztak.
Másnap csak akkor jönnek le a szobájukból, amikor Olivért már elvittük bölcsibe. Azt hittem sokáig alszanak, rá is kérdezek, de már előbb ébren voltak, csak nem akartak zavarni, mondják, úgyhogy ki se jöttek. Tényleg nagy erőt fektetnek abba, hogy észre se vegyük, hogy itt vannak.
Amíg Alekszander a további útjukat tervezi Spanyolországba, megmutatom a gyerekeknek a lego duplóinkat, valamennyire leköti őket. Kicsit van lehetőségem beszélgetni az anyukával, olyan típus, aki ha megszólal, egyből valamiféle puha érzés fog el. Azt mondja, nem dohányzik, de mostanában néha igen, mutatom, hova menjen, hogy a gyerekek ne vegyék észre. Mert a nagyobbik fiú úszik, nem akar rossz példát mutatni.
Muszáj megkérdeznem tőle is, hogy a férje hogyan jött át: kiderül, hogy felmentése van katonaság alól. A nagyobbik fiú mesél sztorikat férfiakról, akik női ruhába öltözve, női útlevéllel és babakocsival próbálnak átmenni a határon - sikertelenül. Mondja a fiú, hogy amúgy ők szép környéken laknak, közel a tengerhez. Ami egyben veszélyes is, mert a hadihajókról lőnek néha. Apa irodáját például teljesen szétlőtték már. De összességében Odessza még tartja magát, a legközelebbi nagyvárosnak, Nyikolajevnek köszönhetően.
Beállítom a wifit a telefonján, tegnap nem sikerült neki, és szívesen tanulna kicsit, online van a suli. Közben otthonról dolgozunk, nem tudok figyelni rájuk. Hirtelen azt veszem észre, hogy már az ajtóban toporognak.
Búcsúzóul megölelnek, meghívnak Odesszába, mondják, hogy nagyon szép város. Tényleg jó lenne egyszer eljutni oda. Sajnálom, hogy nem tudunk többet beszélgetni, de őket is és minket is sodor az élet.
Cimkék: Odessza, bombázás, Nyikolajev
Országok:
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat