OROSZVALOSAG.HU


A mai orosz irodalom élvonala 

  |  2022-11-22 20:44:42  |  
Berkes Orsolya

A mai orosz irodalom élvonala 

Találkozó a Ruszisztikai Központban

A mai orosz irodalom élvonala 

2022. november 10-én, a Ruszisztikai Központ szervezésében, a modern orosz irodalom kiemelkedő alakjaival igazi inspiráló beszélgetésben lehetett része az Eötvös Loránd Tudományegyetem Szekfű Gyula Könyvtárába látogatóknak. Az est helyszíne teljesen megtelt érdeklődőkkel, akik igazi izgalmas utazáson vehettek részt az írók által bemutatott főhősök és világuk megismerésén keresztül. A történelmi és filozófiai perspektívába helyezett egyéni sorsok megkapó őszinteséggel tárták fel a tragédiák közepette önmagát kereső ember útját, mely téma mindig aktuális a saját magát megismerni kívánó személyek számára.

Lebilincselő élmény volt a négy orosz szerzőt hallgatni, akik különböző műveiken keresztül ugyanazokra a kérdésekre reflektáltak. Mit jelent embernek lenni? Hová vezet a sorsunk, s arra van-e ráhatásunk? Az idő és térbeni távolságok elmosódtak a hallgatóság számára, hiszen a Jevgenyij Vodolazkin által megalkotott 15. században élő Arszenyij karaktere ugyanolyan küzdelmekkel, csalódásokkal nézett szembe, mint a ma embere. A Brisbane c. könyv, hasonlóan a Lauroszhoz, a történelem forgatagában boldogulni kívánó egyén küzdelmeit jeleníti meg de már a modern idők kihívásaival karöltve, mely önkéntelenül elgondolkodtatja az embert, hogy hol tart a saját életében. A férfi-női kapcsolatok mélységes dinamikáját Jekatyerina Barbanyaga és Pavel Baszinszkij tárta fel a Lev Tolsztoj feleségének karakterén, s házasságán keresztül. A szerelemért áldozatokat hozó nehéz sorsú nő élete igazi kapcsolódási pont a ma is létező párkapcsolati kihívásokhoz. Az ismert tér és civilizációs keretek felfüggesztésével Samil Igyiatullin A végső időben úgy jelenítette meg a maga boldogulását és útját kereső főszereplőjét, hogy az érzelmi megrázkódtatások, döntésekkel járó felelősség vállalása ugyanolyan súllyal bírjon, mint a mi valóságunkban.

A szerzők személyes történeteiket is megosztották a kérdezőkkel, s a hallgatósággal, mely csak tovább fokozta a bensőséges és elgondolkodtató hangulatot. Köszönet nekik és a beszélgetést levezető kiváló irodalomtörténésznek, Goretity Józsefnek.

A mai orosz irodalom élvonala 

 

 

Cimkék: Szergej Vodolazkin, Jekatyerina Barbanyaga, Pavel Baszinszkij, Samil Igyiatullin
Országok:
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat