OROSZVALOSAG.HU


A Magyar-Szovjet Művelődési Társaság

  |  2023-09-08 14:05:00  |  
Farkas Ádám

A Magyar-Szovjet Művelődési Társaság

1945-1949

A Magyar-Szovjet Művelődési Társaság 

"A Magyar–Szovjet Művelődési Társaság 1945. június 9-én alakult meg. E „geopolitikai” termék megalakulásában jelentős szerepe volt a nem kommunista értelmiségnek, a vezetőségben és Elnöki Tanácsban többek között ott volt Zilahy Lajos, Szent-Györgyi Albert, Kodály Zoltán, Bajor Gizi, Heltai Jenő. A szervezet alapvető feladatának tekintette, hogy működésével hozzájáruljon ahhoz, hogy az alapvetően szovjetellenes magyar közvéleményben a Szov­jet­­­unióról reális kép alakuljon ki. Ennek érdekében a Szovjet­unió kultúráját ismertető kiállításokat, előadásokat, hangversenyeket, színházi és filmbemutatókat, orosz nyelvtanfolyamokat szervezett és könyvkiadást is folytatott.

Azonban a szovjet érdekszférában ez a munka nem lehetett politikamentes. A társaságot az a történelmi szerencsétlenség érte, hogy a kommunista párt, a koalíciós kormány és a szovjet vezetés is igyekezett saját érdekeire felhasználni. Az MSZMT-nek igen nagy szerepet szántak, ám paradox módon a megalakulásától soha nem tartozott egyetlen korban sem a hatalom kegyeltjei közé. A levéltári dokumentumok azt is jól bemutatják, hogy a kommunista párt a hatalomátvételi törekvései ellenére a társaságra nem tekintett sajátjaként – a szervezetben meg­lévő társadalmi önkezdeményezés soha nem volt szimpatikus a pártnak.
A jobb sorsra érdemes szervezet tehát ilyen mostoha és kettős körül­mények között fejtette ki politikai és kulturális tevékenységét. A munkássága alapján (Irodalom-Tudomány folyóirat, hangversenyek, előadások stb.) elmondható, hogy 1945–1948 között így is képes volt a nevében jelzett művelődési feladatok ellátására (is) és a kétoldalú kapcsolatokban mégiscsak pozitív szerepet játszott."

 

Cimkék: Szent-Györgyi Albert, Kodály Zoltán, Bajor Gizi
Országok:
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat