OROSZVALOSAG.HU


A történetírás védelmében

  |  2023-03-22 18:54:09  |  
Oroszvalóság Admin

A történetírás védelmében

Az orosz történelem évszázadai

A történetírás védelmében

"A kötet, melyet az Olvasó a kezében tart, Szvák Gyula professzort, a magyar és nemzetközi történeti ruszisztikai kutatások iskolateremtő személyiségét köszönti 70. születésnapján.

Kollégái, pályatársai, tanítványai fogtak össze, hogy egy olyan gyűjteményt állítsanak össze, amely egyrészt méltó módon köszönti az ünnepeltet, másrészt haszonnal forgathassák az orosz történelem és kultúra iránt érdeklődők. A kötet a Kijevi Rusz időszakától a 21. század történetéig ad betekintést a legfrissebb történeti kutatásokba. Az orosz történelem évszázadaival foglalkozó írások műfajukat és témájukat tekintve változatosak, megközelítésük a személyestől a publicisztikain át a szikáran tudományosig terjed. Bizonyos értelemben egy pillanatfelvételt adnak arról, hol is tart a mai magyar ruszisztika, melynek irányát, mérföldköveit Szvák Gyula historiográfiai, mikrohistoriográfiai tanulmányai, emlékezetpolitikai kutatásai, az orosz történelem törvényszerűségeit, Oroszország és a Nyugat viszonyát, a magyar–orosz kulturális kapcsolatokat taglaló írásai és tudományszervezői munkássága határozták meg.

Bízunk benne, hogy törekvéseink sikerrel járnak, s meghaladhatjuk a Kljucsevszkij által idézett megállapítást, miszerint „az orosz népnek hosszú évszázadokon keresztül az a szerencsétlenség jutott osztályrészül, hogy mindenki az összes lehetséges sületlenséget világgá kürtölte róla anélkül, hogy félnie kellett volna a cáfolattól.”

Az ünnepelt előtti tiszteletadás mellett ebben a reményben ajánljuk az írásokat az Olvasó figyelmébe."

Apologia Historiographiae. Az orosz történelem évszázadai (szerk. Krausz Tamás, Radnóti Klára, Sashalmi Endre), Martin Opitz Kiadó, 2023, 558 o.

Cimkék: Szvák Gyula
Országok:
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat