OROSZVALOSAG.HU


A történelemről szól az első elnöki ukáz

  |  2024-05-17 21:11:31  |  
Gyóni Gábor

A történelemről szól az első elnöki ukáz

Ki a külföldiekkel az orosz történelemértelmezésből!

A történelemről szól az első elnöki ukáz

Újabb beiktatása után Vlagyimir Putyin orosz elnök első intézkedése volt a történelmi emlékezetről szóló ukáz aláírása 2024. május 8-án. Az ukáz deklarálja az állam fokozottabb szerepvállalását a történelmi emlékezet alakítása céljából.

A szöveg szerint (5. pont) Oroszország egy nagy eurázsiai ország, több évszázados történelemmel, a soknemzetiségű oroszországi társadalom öntudatának alapját pedig a hagyományos értékek alkotják.

A dokumentum szerint az oroszországi államiságra veszélyt jelent, hogy külföldi országok igyekszenek eljelentékteleníteni Oroszország világtörténelmi szerepét és meghamisítják az orosz történelmet. Konkrétan is megnevezve „a kollektív Nyugat” az orosz történelem meghamisítását információs fegyverként használja az orosz állam és társadalom meggyengítésére. Ellenlépésként szükséges a történelmi eredményeket figyelembe vevő identitás és patrióta nevelés népszerűsítése.

Az állam politikája a maga részéről arra irányul, hogy népszerűsítse a tradicionális értékeket, hogy tudatosítsa azt: Oroszország önálló civilizációt alkot, és hogy hangsúlyozza Oroszország soknemzetiségű jellegét. Az állam fokozottabb szerepet kíván vállalni a történettudományban, de a történelmi ismeretterjesztésben is, harcolva a hazai és külföldi történelemhamisítási kísérletek ellen, és a kontrollt is erősítve a múzeumokban, az ismeretterjesztő és tudományos tartalmak fölött.

A dokumentum szerint fontos cél, hogy saját tudományos kritériumrendszer alakuljon ki, olyan mutatókkal, melyek függetlenek a külföldi tudománymetriai standardoktól.

A realizáció céljából egy külön bizottságot állítanak fel, ami az elnöknek lesz alárendelve, a végrehajtás pedig a kormány, illetve a regionális kormányok feladata lesz.

 

Cimkék: elnöki ukáz
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat