OROSZVALOSAG.HU


Északi népek ünnepe

  |  2011-10-31 14:38:49  |  
Kecskeméti Gábor

Északi népek ünnepe

Talákozó Norilszkben

Északi népek ünnepeÉszaki népek ünnepe

Az orosz észak a bennszülött népek ünnepét üli. Szombaton nyenyecek, dolganok, és evenkek gyűlnek össze a „Nagy Argis”-ra (Большой Аргиш) Norilszkba. Az ünnepség idei mottója: A tél jó! (Зима – это хорошо!) Maga az „argis” kifejezés szinte az egyetlen, mely minden északi őshonos nyelvben előfordul, jelentése pedig nem más, mint rénszarvasokból álló karaván, mely az összecsomagolt, lakóhelyként szolgáló sátrakat szállítja.

A Tajmir-félszigeten már csak néhány ezer őshonos nomád él, akik a nyenyecek, dolganok, evenkek, nganaszanok és enkék csoportjait alkotják. Számukra gazdasági szempontból a tél az egyik legfontosabb évszak, hiszen ilyenkor tudnak halászni és vadászni.

Norilszkba azért látogatnak el minden évben, hogy a többségében Oroszország európai feléből érkezett lakosoknak bemutassák saját kultúrájukat és szokásaikat. Az európai ember számára ez a szinte elviselhetetlen klímájú és terméketlen földrész még manapság is elég idegen.

S miért éppen Norilszk? A város kikötőjeként szolgáló Dudinka a dolganok és a nyenyecek autonóm területének központja, így a többi északi nép is ideérkezik látogatóba. S ha eljönnek, természetesen magukkal hozzák jurtáikat (ottani neve: csum), rénszarvasaikat, szánhúzó kutyáikat, ráadásul ételeiket és italaikat is bemutatják. Céljuk, hogy a sarkköri éjszaka miatt rossz hangulatba kerülő norilszkiaknak megmutassák szűkebb környezetük természetét, s a városi lakosok pozitívabban álljanak a világhoz.

Az Orosz Föderáció északi népeinek az elmúlt években egyre erősebben kell küzdeniük megszerzett jogaikért. A Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben törvényjavaslatot kezdeményeztek, amely megengedné az őslakosságnak, hogy a körzeten belül bárhol szabadon lakhassanak, s jogukban álljon lakóhelyként a következőt feltüntetni: tundra.

(aktuell.ru,Таймырский Телеграф
)

Északi népek ünnepe

 

Cimkék: nyenyec, evenk, dolgan, norilszk, sarkkör, észak, tundra, autonóm,
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat