OROSZVALOSAG.HU


Putyin panteonja 

  |  2022-09-24 11:20:05  |  
Szvák Gyula

Putyin panteonja 

Lenin, Sztálin, II. Miklós - kihúzva, betoldva

Putyin panteonja  

Vlagyimir Putyin azon a napon (szeptember 21-én), amikor bejelentette a részleges mozgósítást, részt vett Novgorodban az orosz államiság kezdetének 1160 éves ünnepségén. Az itt elmondott mintegy kilenc perces beszéde minden tömörsége mellett markánsan összefoglalta a jelen történelmi helyzetben Oroszország számára legfontosabb történetszemléleti alaptéziseket:

az ország szuverenitásának (ezen belül a Donbassz lakosságának) és

a külön orosz civilizáció értékeinek minden áron való megvédéséről,

a mai Oroszország történelmi folytonosságáról a Régi Szent Rusztól kezdődően, a Moszkvai Cárságon és az Oroszországi Birodalmon keresztül egészen a Szovjetunióig,

a minden megrázkódtatásból győztesen felálló orosz államról és az alaptermészetét illetően patrióta orosz népről,

az erős hatalomról, amely annak garanciája, hogy Oroszország az új, sokpólusú világ egyik centruma legyen.

Az orosz millenniumi emlékmű tövében eközben felsorolta az orosz történelem olyan kiemelkedő személyiségeit, akik – minden különbözőségük ellenére – hozzájárultak az orosz nagysághoz és nagyhatalom felvirágoztatásához.

E névsor azért is érdekes, mert részben szűkíti, részben bővíti a mögötte látható emlékművön szereplők körét és 160 év elteltével egy új orosz panteont körvonalaz, amelybe a következő személyek kerülnének:

Rurik és Oleg, a Látó, Olga fejedelemnő és Szvjatoszlav Igorevics, Vlagyimir fejedelem és Bölcs Jaroszlav, Vlagyimir Monomah és Alekszandr Nyevszkij, Dmitrij Donszkoj és Szergij Radonyezsszkij, III. Iván és Iván Groznij, Jermak, Minyin és Pozsarszkij, Gyezsnyov és Behring, I. Péter és II. Katalin, Lomonoszov és Puskin, Szuvorov és Usakov, a Felszabadító II. Sándor és a Béketeremtő III. Sándor. Bruszilov és Gyenyikin, Zsukov és Rokosszovszkij, Kurcsatov, Koroljov, Gagarin.

Felsorolásának végeztével Vlagyimir Putyin felnézett a papírjából és azt mondta, hogy ami Lenint, Sztálint és II. Miklóst illeti, őket hol kihúzta, hol betoldotta a listába, de akármilyen bonyolult is az egyes történelmi személyiségek megítélése, a lényeg az, hogy az orosz nép és ezek mind tették Oroszországot nagyhatalommá.

 

http://kremlin.ru/events/president/news/69397

https://yandex.ru/video/preview/13636816581626431847

 

Cimkék: Putyin, Novgorod, panteon
Országok:
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat