OROSZVALOSAG.HU


Százéves hírek

  |  2022-08-04 08:57:07  |  
Oroszvalóság Admin

Százéves hírek

Épül a munkaalapú társadalom

Száz évvel ezelőtt, augusztus 2-án az Izvesztyija arról számolt be, hogy a gomeli kormányzóságban a korábbi földbirtokosok nagy számban térnek vissza korábbi birtokaikra. A kormányzói Végrehajtó Bizottság rendelete szerint azonban a földterületek és a hozzájuk tartozó lakóingatlanok nem téríthetőek vissza korábbi tulajdonosaiknak, amennyiben a múltban „nem munkaalapú” volt a felhasználásuk. Azon birtokokról, melyek már visszaszolgáltatásáról korábban döntés született, de ezen kritériumnak nem felel meg – a visszaszolgáltatást annulálják.

Százéves hírek

A harbini Orosz Hang (Русский Голос) című lap arról írt, hogy azon külföldieknek, akik Szibérián keresztül kívánnak Európába eljutni, a szovjet hatóságok vízumára lesz szüksége. A kínai hatóságok figyelmeztetik az utazást tervezőket, hogy Csitában időnként hetekig várakoztatják a vízumot igénylőket, hogy eljuthassanak Novonyikolajevszkig vagy Moszkváig.

A Pravda ugyanezen a napon arról számolt be, hogy a Novorosszijszkban feltartóztatott olasz Nikomédia nevű hajón óriási értékű rakományt foglaltak le: mintegy 200 pud ezüstöt (6400 kg), több mint 3 pud (96 kg) aranyat, gyémántokat, platinát, és körülbelül 10 font drágagyöngyöt. A csempészáru javarésze helyi spekulánsok tulajdonában állt, a hajót a kikötőben lefoglalták, a csempészeket letartóztatták.

Százéves hírek

A rigai Ma (Сегодня) című lap palesztinai hírekről számolt be: tárgyalások kezdődtek a Cionista Kongresszus és a palesztinai arabok képviselői között, hogy a kölcsönös együttműködés feltételeinek alapjait lefektessék az arabok és a zsidók között, hogy az új politikai feltételek között megalapozzák a gazdasági fejlődést.

A petrográdi Vörös Újság (Красная Газета) című lap olvasói levelet közölt, a 20. számmal jelölt rendőrségi körzettel kapcsolatban. Ennek alapjául a körzet fogdájából történő gyakori szökések szolgáltak. A levél megállapításai szerint „a fogda rácsozata nem elég erős, nem állítanak őrséget a fogvatartott mellé, sőt az intézmény kapuja is 24 órában nyitva áll. Összességében ez inkább egy bútorozott lakás, mint börtön. Aláírás: Szökevény.” A szerkesztőségi válaszban közölték: a levél alapján lefolytatott vizsgálat megállapította, hogy a fogda valóban nem felel meg a rendeltetésének, ezért azt áthelyezték egy másik épületbe.

Forrás: Mосковские старости

 

Cimkék: Szovjetunió 100, szovjet sajtó
Országok:
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat