OROSZVALOSAG.HU


1938: szovjet diplomáciai iratok Münchenről

  |  2020-05-22 15:44:06  |  
Oroszvilag.hu

1938: szovjet diplomáciai iratok Münchenről

Egyezség Hitlerrel

1938: szovjet diplomáciai iratok Münchenről

 

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök 2019 decemberében nevezetes előadásában elítélte a nyugati hatalmakat Csehszlovákia 1938-as felosztása miatt, amely, úgymond, elkerülhetetlenné tette a nyílt háború kirobbanását Európában.

A Szovjetunió 1938-ban éberen figyelte a csehszlovákiai eseményeket. Az akkori diplomáciai iratok egy része most szabadon hozzáférhető.

Jakov Szuric, egy Párizsban tevékenykedő szovjet diplomata 1938. október 12-én azt közölte Makszim Litvinov külügyi népbiztossal, hogy Franciaországban sokan csalódottak a müncheni megállapodás miatt, aminek a révén Németország 3 millió új lakost, 27 ezer négyzetkilométert, elsőrangú ipari üzemeket kapott ajándékba; és harc nélkül áttörte a keleti irányú német terjeszkedés elleni legfontosabb (csehszlovák) erődrendszert.

Ezzel szemben a mérleg másik serpenyőjében: Franciaország elvesztette egyik legfontosabb kelet-európai szövetségesét; elvesztett egy olyan hadsereget, amely a németeket keletről megfoghatta volna; a müncheni alku megrontotta a kapcsolatokat a Szovjetunióval; és Franciaországot Angliának alárendelve pozicionálta. Ez tehát egyértelműen vereség.

A szovjet jelentés szerzője arra következtetett, hogy valamilyen „összeesküvés” létezhetett a francia kormányzati körökben. A tömegtájékoztatásban, a közvéleményben nem jött át Csehszlovákia ügyének fontossága, a kérdést közöny övezte. Mindez annak lenne a következménye, hogy a „kapitulációs körök” ellenőrzik a sajtót. A francia hatóságok háborús hisztériába kezdtek, a háború rémképével ijesztegetve a lakosságot – így az emberek aztán megkönnyebbüléssel vették tudomásul Münchent. (Mindez logikailag kissé ellentmond a fenti bekezdésekben foglaltakkal). A suttogó propaganda azt terjesztette, hogy Franciaország gyenge és nem áll készen a háborúra.

Hasonló tartalmú volt Majszkij londoni nagykövet jelentése (1938. október 2.). Majszkij tudatta Csehszlovákia londoni nagykövetével, hogy a Szovjetunió szolidáris Csehszlovákia népeivel, és árulásnak tartja Anglia és Franciaország politikáját. A követi jelentés rámutat: Stanley Baldwin volt miniszterelnök óva intette Londont attól, hogy konfliktusba keveredjen Németországgal. Lloyd George volt kormányfő szerint viszont a nyugati demokráciák szégyenteljes vereségbe futottak bele Münchenben. Franciaország tekintélye semmivé vált. A Nemzetek Szövetsége halott. A nemzetközi politikában a nyers erő kora következik, az angol politikai elit elsősorban kommunistaellenes. Majszkij jelentése megállapítja, hogy noha a társadalomban megkönnyebbülés észlelhető a müncheni egyezmény után, de a sajtó egy része kritikus.

További részletek itt.

Cimkék: 1938, Franciaország, Szovjetunió, Csehszlovákia, München, Anglia, Németország
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat