OROSZVALOSAG.HU


Ze: a SzU is felelős a holokauszt miatt

  |  2020-01-28 19:13:50  |  
Oroszvilag.hu

Ze: a SzU is felelős a holokauszt miatt

Az ukrán elnök is beszállt a történelmi vitába

Ze: a SzU is felelős a holokauszt miatt

 

A Lengyelországban, az aushwitzi haláltábor felszabadításának 75. évfordulójára rendezett emlékünnepségen Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök a Szovjetuniót is felelőssé tette a második világháború kirobbanásáért és a holokausztért.

Az ukrán elnök szerint a náci Németország és a Szovjetunió is totalitárius államok voltak, alkujukat először Lengyelország szenvedte meg. Ez vezetett a második világháború kialakulásához és tette lehetővé a holokausztot.

Zelenszkij szerint ma is egyesíteniük kellene az erejüket a demokratikus államoknak az agresszió megnyilvánulásai ellen.

Zelenszkij mindazonáltal az Andrzej Duda lengyel elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón felsorolta azon ukrán katonák nevét, akik elsőként vettek részt Auschwitz felszabadításában. A Szovjetunió vagy a Vörös Hadsereg azonban ebben a kontextusban egyszer sem hangzott el, holott a haláltábort szovjet csapatok szabadították fel.

Mindez elemzők szerint azt jelenti, hogy Kijev Lengyelország mellé állt az elmúlt időszakban kiteljesedő lengyel-orosz történelmi vitában.

 

 

(strana.ua, Echo Moszkvi, predsident.gov.ua)

 

Cimkék: Ukrán elnök, Szovjetunió, Lengyelország, Zelenszkij, második világháború
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat