OROSZVALOSAG.HU


Szaakasvili legújabb verziója

  |  2013-08-08 16:16:41  |  
Oroszvilag.hu

Szaakasvili legújabb verziója

Még az amerikai orientációról is lemondott volna a békéért...

 Szaakasvili legújabb verziója

Az ötnapos háború ötödik évfodulóján Mihail Szaakasvili grúz elnök interjút adott a Rusztavi-2 grúz csatornának, ahol előadta saját, legújabb verzióját az akkor történtekről.

Szaakasvili kitart a véleménye mellett, hogy Oroszország agressziót hajtott végre Grúzia ellen, annak ellenére, hogy ő, úgymond, 2008 első felében mindent megtett a grúz-orosz viszony rendezése érdekében. Vlagyimir Putyin azonban elutasította közeledési kísérletét.

Szaakasvili elmondta, 2008 év elején egy FÁK-csúcstalálkozón azt ígérte Putyinnak, Grúzia lemond a NATO-csatlakozásról és az Amerikával kialakított „progresszív kapcsolatrendszerről”, ha Moszkva támogatja az abház-grúz és déloszét-grúz kapcsolatok rendezését. Cserébe a grúz menekültek visszatéréséért a szakadár területekre, Tbiliszi kész lett volna gazdasági engedményeket is tenni Oroszországnak. Grúzia – Szaakasvili szavai szerint – mindent megtett a kapcsolatok rendezése érdekében, de csak elutasításba ütközött, ezért a háború elkerülhetetlenné vált.

A grúz elnök „ötödik hadoszlopnak” tartja azokat a grúz politikusokat, akik szerint mindkét fél felelős a háború kitöréséért. Szaakasvili szerint Bidzina Ivanisvili grúz miniszterelnök 2 milliárd dollárt kapott Moszkvától, hogy oroszbarát politikát folytasson Grúziában.

Szaakasvili reagált Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök, akkori elnök nemrég adott interjújára is. A grúz elnök szerint Medvegyev nem mond igazat, amikor arról beszél, hogy az orosz csapatok nem akarták elfoglalni Tbiliszit. Szaakasvili szerint az oroszok valódi célja a grúz főváros megszállása és „Grúzia megsemmisítése” volt. Szerinte az oroszokat csak az amerikai diplomácia erőfeszítései és a Fekete-tengerre behajózó 6. amerikai flotta állította meg.

 

 

 

(newsru.com)

 

Cimkék: Szaakasvili, 2008, Oroszország, Grúzia, Tbiliszi, háború
Országok: Grúzia Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat