OROSZVALOSAG.HU


Hamis képek

  |  2012-04-29 12:47:09  |  
Gyóni Gábor

Hamis képek

Lenintől Kirill pátriárkáig

A mai képhamisítók – megpróbálva leretusálni Kirill pátriárka kezéről annak méregdrága luxusóráját – kontár munkát végeztek. Bezzeg a bolsevikok! Ők tökélyre fejlesztették a képretusálás tudományát. Ennek darabjai láthatók Moszkvában, a GULÁG múzeumban, az „Eltűnő komisszár” elnevezéssel.  

Íme néhány – amúgy jól ismert – "gyöngyszem"!

Sztálin arcának mindig makulátlannak kellett kinéznie, ezért arcának előnytelen vonásait kisimították.

Hamis képek 

Berijának nagyon tetszett ez az arckép, amit egyenruhában fotóztak. Ehhez az arcképhez ragaszkodott, ezért civil képeire is ezt retusáltatta.

Hamis képek 

Ezen az 1915-ös képen a Turuhanszk környékére száműzött bolsevikok láthatók. Sztálin a hátsó sorban áll fekete kalapban. Tőle jobbra (a mi szemszögünkből) a bajuszos férfi Kamenyev. Miután Kamenyev a „nép ellensége” lett, fotóját kisatírozták.

Hamis képek 

Hamis képek

Lenin és felesége, Krupszkaja Kasino faluban tesznek látogatást, ahol gyerekekkel találkoznak. Az eredeti felvételen felnőttek is voltak – akik közül később sokan a kulákellenes kampány áldozataivá válnak – ezért biztos, ami biztos, csak a gyerekeket hagyták meg a képen, a hátteret pedig kisötétítették.

 Hamis képek

 

Az eredeti képen egy tömeggyűlés látható, melynek jellegét mesteri módon meghamisították. A zászlóra forradalmi feliratot illesztettek („Le a monarchiával! Éljen a köztársaság!”), a háttérben lévő üzlet feliratát pedig szintén átfestették.

Hamis képek 

Egy közismert kép, amelyről kiretusálták Trockijt és Kamenyevet.

Hamis képek 

Hamis képek

 

Szintén közismert a kép, amelyről a kegyetlen, de aztán kegyvesztett Jezsov belügyi népbiztost távolították el.

Hamis képek 

Hamis képek

Sztálin halála után is folytatódott a képhamisítások hagyománya. Ez a festmény (Lenin kikiáltja a szovjethatalmat–Vlagyimir Szerov) 1948-ban készült, és alkotója Sztálin-díjat kapott érte. 1962-ben ő maga festette át a képet, Sztálint kiradírozva belőle.

Hamis képek

 

Egy retusálásra váró plakát. Sztálin és négy főtisztje. Tuhacsevszkijt és az öngyilkossága menekülő Gamarnyiknak már hűlt helye van. Már csak Tuhacsevszkij és Jegorov marsall látható a képen. A plakát alkotóját, Gustav Klucist egyébként agyonlőtték, nem sokkal azelőtt, hogy a képen szereplő Jegorov marsall is kivégzőosztag elé állt.

Hamis képek 

 

(Tatjyána Pelipejko: Falszifikacia fotografij, echo.msk.ru)

Cimkék:
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat