OROSZVALOSAG.HU


Titkok a szovjet levéltárak mélyéről

  |  2012-04-22 11:21:09  |  
Gyóni Gábor

Titkok a szovjet levéltárak mélyéről

Afganisztán és Nagy-Azerbajdzsán

 Titkok a szovjet levéltárak mélyéről

 

A George Washington Egyetem (Washington DC) április elején tartott konferenciáján Mark Kramer, a Harvard Egyetem Orosz és Eurázsiai Központjának (Davis Center for Russian and Eurasian Studies) munkatársa a hidegháború időszakának eddig kevésbé ismert fejezeteiről beszélt levéltári kutatások alapján.

Az egyik téma az afganisztáni háború volt (1979 – 1989). A mára már hozzáférhető levéltári anyagokból kiderül, hogy a szovjet katonai vezetés tagjainak többsége határozottan ellenezte az afganisztáni bevonulást, mivel igazi ellenségnek a nyugati kapitalista államokat és Kínát tekintették, és nem akartak „elmerülni a periférián”.

Kramer szerint tévedés azt gondolni, hogy a szovjetek afganisztáni beavatkozása teljes vereség lett volna. Katonai szempontból a szovjetek jól teljesítettek a háború folyamán, és a kivonulásukat is mesteri módon oldották meg. Nadzsibullah szovjetbarát kormánya a szovjetek kivonulása után még három évig talpon maradt, s csak 1992-ben, már a Szovjetunió bukása után döntötték meg (Hamid Karzai jelenlegi afgán elnök bábrezsimje aligha húzná három évig a NATO támogatása nélkül).

Kramer beszámolt egyik kollégája, Jamil Hasanli kutatásairól is, arról, hogy Sztálin a második világháború után be akarta kebelezni a történelmi Azerbajdzsán déli, Iránhoz tartozó részét, létrehozva Nagy-Azerbajdzsánt. Hasanli ebben a témában nemrég könyvet tett közzé „A hidegháború hajnalán: az Iráni-Azerbajdzsán és az amerikai-szovjet válság” (At the Dawn of the Cold War: the Soviet-American Crisis over Iranian Azerbaijan) címmel. A könyv eddig soha nem publikált, csak nemrég a titkosítás alól feloldott orosz, azerbajdzsáni, amerikai, brit, iráni dokumentumokra támaszkodik.

 

(eurasianet.org)

 

Cimkék: Afganisztán, Szovjetunió, Nagy-Azerbajdzsán
Országok: Azerbajdzsán Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat