OROSZVALOSAG.HU


Magyar győzelem, orosz vereség 

  |  2011-05-31 13:34:45  |  
Oroszvilag.hu

Magyar győzelem, orosz vereség 

A magyar-orosz kapcsolatok megsínylik a MOL-Szurgutnyeftyegaz ügyletet? 

 Magyar győzelem, orosz vereség 

 

A regnum.ru hírportál újabb beszámolót közölt az Oroszország számára jelentőséggel bíró magyarországi eseményekről. A szokás szerint Dmitrij Szemusin által jegyzett cikk első helyen Miheil Szaakasvili elnök budapesti látogatásáról és a grúz-magyar kapcsolatokról ír.

A mostani grúz-magyar csúcstalálkozó mintegy bevezetőjeként Budapest főpolgármestere, Tarlós István Grúziában tett látogatást, „közvetlenül a Moszkva tér átnevezése után”, amit nyíltan oroszellenes demonstrációként értékel az elemző.

Szaakasvili Budapesten találkozott a magyar közjogi méltóságokkal, ezek közül az egyetlen fontosabb Orbán Viktorral zajlott, de a jelek szerint ez is inkább formális jellegű volt.

Szemusin szerint az „oroszellenes parádé” folytatásának tekinthető a Szurgutnyeftyegaz részvényeinek felvásárlása a magyar állam által, amit nagy győzelemként tálalt a budapesti kormány. S valóban, a MOL részvények elvesztése, minden kétséget kizáróan, Oroszország nagy vereségeként értékelhető, ami ugyanakkor az „erős Magyarországot” építő jobboldali kormány sikere. A MOL-ügylet után szinte azonnal információs kampány kezdődött a Nabucco érdekében, ami a magyar vezetés atlantista elkötelezettségének megnyilvánulása.

A szerző következtetése az, hogy a MOL-Szurgutnyeftyegaz ügy „alapvetően elrontotta a magyar-orosz kapcsolatokat.”

 

(Dmitrij Szemusin: Russzkije invesztori udaleni, front protyiv „russzkoj okkupacii” raszsiren, regnum.ru, 2011.05.31.)

 

Cimkék: Dmitrij Szemusin, regnum.ru, MOL, Szurgutnyeftyegaz, magyar-orosz kapcsolatok
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat