OROSZVALOSAG.HU


Sztrelcov, Tretyak: a gólvágó és a háló őre

  |  2022-11-08 09:10:22  |  
Oroszvalóság Admin

Sztrelcov, Tretyak: a gólvágó és a háló őre

A szovjet sport nagy alakjai XII. 

Sztrelcov, Tretyak: a gólvágó és a háló őre

Sztrelcov, Eduard (1937-1990)

17 évesen mutatkozott be a szovjet labdarúgó válogatottban – azonnal egy mesterhármassal, és 21 évesen rögtön ki is került onnan, mert 12 év munkatáborra ítélték nemi erőszak miatt. 5 évet igen nehéz körülmények között letöltött belőle, bár a per iratai nem támasztják alá bűnösségét.  1966-ban visszatért a válogatottba. Rövidre szabott pályafutása alatt a moszkvai Torpedó színeiben 255 mérkőzésen 117 gólt szerzett. Kétszer volt az év labdarúgója a Szovjetunióban és egyszeres gólkirály. Sokan minden idők legjobb szovjet focistájának, legendájának tartják, akit egy időben a „szovjet Pelének” is neveztek. Ma az ő nevét viseli a Torpedó stadionja.

Sztrelcov, Tretyak: a gólvágó és a háló őre

Tretyak, Vlagyiszlav (1952-)

Háromszoros olimpiai-, tízszeres világ- és kilencszeres Európa-bajnok. 2000-ben minden idők legjobb szovjet jégkorongozójának választották. A „évszázad válogatottjának” is tagja. Elsőként került nem NHL-játékosként a jégkorongozók halhatatlanjainak csarnokába. 14-alkalommal szerepelt a Szovjetunióban az év csapatában, öt alkalommal a bajnokság legjobbjának választották. Négy alkalommal volt a világbajnokság legjobb kapusa.

 

(Október és november folyamán alfabetikus rendben mindennap megjelenik egy-egy sportoló fényképe a Ruszisztikai Központ/Intézet Facebook-oldalán, amelyekre a "tetszik" kattintással lehet szavazni. Az öt fős zsűri és a szavazásban résztvevők együttes döntése alapján választódik ki végül minden idők 12 legkiválóbb szovjet sportolója.) 

 

(Az adatok az orosz Wikipédiából származnak.)

  

Cimkék: Eduard Sztrelcov, Vlagyyiszlav Tretyak
Országok:
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat