OROSZVALOSAG.HU


Medvegy, Pressz: robosztus erő

  |  2022-10-31 09:26:31  |  
Oroszvalóság Admin

Medvegy, Pressz: robosztus erő

A szovjet sport nagy alakjai IX.

 Medvegy, Pressz: robosztus erő 

Medvegy, Alekszandr (1937-)

Háromszoros olimpiai, hétszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok. A 20. század legkiválóbb szabadfogású birkózójának választották. 2001-ben Belorusszia 20. századi legnagyobb sportolójának ismerték el. Az 1972-es olimpia megnyitóján ő vitte a Szovjetunió zászlóját, az addigi gyakorlattól eltérően, kitartott kézzel. A sportág halhatatlanjai csarnokának tagja. Legendás termete legendás erővel – és szívritmus zavarral párosult. Az 1968-as olimpián, Mexikóban háromszor ájult el a magaslati levegő miatt, majd a döntőben kificamodott ujját helyre rántva győzte le ősi ellenfelét, a német Dietrichet. Megtestesítette az „orosz medve” sztereotípiáját. Krasznojarszkban egyszer egy kis medvebocsot kapott ajándékba – és haza is vitte, egész Minszkig repülőn, vonaton.

Medvegy, Pressz: robosztus erő

Pressz, Tamara (1937-2021)

Kétszeres olimpiai bajnok súlylökésben, egyszeres diszkoszvetésben. Ugyancsak háromszoros Európa-bajnok e számokban. Tizenegyszeres világcsúcstartó. Testvére, Irina Pressz szintén olimpiai bajnok gátfutásban és ötpróbában. A sporttól 1966-ban vonultak mindketten vissza – Tamara súlylökésben veretlenül -, amikor bevezették az atlétikai versenyeken a kötelező szexvizsgálatot. E tény és Tamara Pressz robosztus termete sok szóbeszédre adott okot, de az ténykérdés, hogy a II. világháború alatt az evakuáció során lányként vették nyilvántartásba.

 

(Október és november folyamán alfabetikus rendben mindennap megjelenik egy-egy sportoló fényképe a Ruszisztikai Központ/Intézet Facebook-oldalán, amelyekre a "tetszik" kattintással lehet szavazni. Az öt fős zsűri és a szavazásban résztvevők együttes döntése alapján választódik ki végül minden idők 12 legkiválóbb szovjet sportolója.) 

 

(Az adatok az orosz Wikipédiából származnak.)

 

Cimkék: Alekszandr Medvegy, Tamara Pressz, Irina Pressz
Országok:
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat