OROSZVALOSAG.HU


Fetyiszov, Firszov, Harlamov: (j)égi trojka

  |  2022-10-23 12:58:33  |  
Oroszvalóság Admin

Fetyiszov, Firszov, Harlamov: (j)égi trojka

A szovjet sport nagy alakjai V.

Fetyiszov, Firszov, Harlamov: (j)égi trojka

Fetyiszov, Vjacseszlav (1958-)

Minden idők egyik legjobb védőjátékosa jégkorongban. Az évszázad All-Star csapatának választásakor a legtöbb szavazatot kapta. A jégkorong halhatatlanjai csarnokának tagja. A CSZKA és a szovjet válogatott csapatkapitánya.1989-1998 között az észak-amerikai NHL bajnokságban játszik, kétszeres Stanley Kupa győztes. Kétszeres olimpiai, hétszeres világbajnok, kilencszeres Európa-bajnok. A 2000-es évek közepén sportminiszteri feladatokat lát el Oroszországban. A családnak a Trump Towerben van lakása.

Fetyiszov, Firszov, Harlamov: (j)égi trojka

Firszov, Anatolij (1941-2000)

Háromszoros olimpiai, nyolcszoros világ- és nyolcszoros Európa-bajnok. A jégkorong halhatatlanjai csarnokának tagja. Háromszor választották a világbajnokságok legjobb támadójának és ugyancsak háromszor a CSZKA színeiben a Szovjetunió legjobb jégkorongozójának. 474 bajnoki meccsén 346 korongot ütött. Első szovjetként hívták meg az NHL-be játszani, de nem kapott rá engedélyt. Arról volt híres, hogy kivételes technikai képzettségét kihasználva emberhátrányos helyzetben mindig őt küldték be a védők mellé, hogy „tartsa a korongot”.

Fetyiszov, Firszov, Harlamov: (j)égi trojka

Harlamov, Valerij (1948-1981)

Minden idők talán legkiválóbb jégkorong triójának, a legendás Petrov-Mihajlov-Harlamov csatársornak legvirtuózabb tagja. Kétszeres olimpiai, nyolcszoros világbajnok, hétszeres Európa-bajnok. A CSZKA csapatával tizenegyszeres szovjet bajnok. A jégkorong halhatatlanjai csarnokának tagja. Szupersztár státuszát az 1970-es évek első felében Észak-Amerikában vívta ki, amikor a szovjet válogatott először játszott a kanadai profik ellen. Tragikus autóbalesetben vesztette feleségével együtt életét.

 

(Október és november folyamán alfabetikus rendben mindennap megjelenik egy-egy sportoló fényképe a Ruszisztikai Központ/Intézet Facebook-oldalán, amelyekre a "tetszik" kattintással lehet szavazni. Az öt fős zsűri és a szavazásban résztvevők együttes döntése alapján választódik ki végül minden idők 12 legkiválóbb szovjet sportolója.) 

 

(Az adatok az orosz Wikipédiából származnak.)

 

Cimkék: Vjacseszlav Fetyiszov, Anatolij Firszov, Valerij Harlamov
Országok:
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat