OROSZVALOSAG.HU


Brumel és Bubka: kozmikus magasságok

  |  2022-10-20 09:18:27  |  
Oroszvalóság Admin

Brumel és Bubka: kozmikus magasságok

A szovjet sport nagy alakjai IV.

Brumel és Bubka: kozmikus magasságok

Brumel, Valerij (1942-2003)

1960-ban, 18 éves korában magasugrásban ezüstérmes a római olimpián, majd négy év múlva Tokióban olimpiai bajnok. 1962-ben Európa bajnok, előtte, 1961-ben az Egyesült Államok bajnoka. Az 1960-as évek elején többször is megrendezett Szovjetunió-USA atlétikai csapatversenyeken mindig legyőzi az addigi világcsúcstartót, az amerikai John Thomast. Összesen hatszor dönti meg a világcsúcsot, ő a hasmánt technikával történő magasugrás utolsó nagy alakja, 228 cm-es világcsúcsa 8 évig él.

1965-ben szörnyű motorkerékpár balesetet szenved. Három év alatt 32 operációt hajtanak rajta végre, talpra áll, de az élsportba már nem tud visszatérni, író, forgatókönyvíró lesz.

 Brumel és Bubka: kozmikus magasságok

Bubka, Szergej (1963-)

Minden idők legkiemelkedőbb rúdugrója. Az első 6 méter feletti rúdugró a világon (1985). Összesen harmincötször javítja meg a világcsúcsot, tizennégyszer szabadtéren, tizenötször fedettpályán. 6, 14 méteres szabadtéri világcsúcsa 24 éven át megdöntetlen maradt. Két évtized alatt harminc centimétert javított a világcsúcson. 1988-ban Szöulban olimpiai bajnok, hatszoros szabadtéri, ötszörös fedettpályás világbajnok, egyszeres Európa bajnok.

Sportpályafutását követően sportdiplomataként tevékenykedik és politikai szerepet is vállal az ukrán közéletben.

 

(Október és november folyamán alfabetikus rendben mindennap megjelenik egy-egy sportoló fényképe a Ruszisztikai Központ/Intézet Facebook-oldalán, amelyekre a "tetszik" kattintással lehet szavazni. Az öt fős zsűri és a szavazásban résztvevők együttes döntése alapján választódik ki végül minden idők 12 legkiválóbb szovjet sportolója.) 

 (Az adatok az orosz Wikipédiából származnak.)

 

Cimkék: Valerij Brumel, Szergej Bubka
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat