OROSZVALOSAG.HU


Ír az olvasó (is)

  |  2022-07-05 16:42:00  |  
Igari Léna

Ír az olvasó (is)

Száz éves a Szovjetunió III.   

Száz évvel ezelőtt, 1922. július 5-én a Russzkije Vesztyi című helsinki lap Lenin egészségi állapotáról cikkezett, melyet visszafordíthatatlannak ítélt. Ennek okaként a kezeletlen szifiliszt tüntették fel, amelyet Rudnyev professzor leleteire alapozva hoztak nyilvánosságra. Egy berlini klinika professzora szerint progresszív bénulás és gyomorfekély is sújtja a bolsevik vezetőt, melynek kezelését a szifilisz lehetetlenítette el.

Ír az olvasó (is)

A francia szakszervezetek lapjának a Le Peuple értesülése szerint szerint a l’Humanitè című szocialista lap 11.000 török font támogatást kapott a szovjet bolsevik rendszertől. A lap szerkesztősége a végsőkig tagadja bármilyen külső finanszírozás tényét.

Ír az olvasó (is)

A Harsona című lap (Gudok) szerint a a boriszoglebszki vasúti megálló munkatársai érdekes jelenetre lettek figyelmesek. A vasútállomás melletti kis piacon egy liturgikus ruházatot viselő pap imádkozik és lengeti a tömjénezőjét, miközben ünnepélyesen dörmögi zsolozsmáját. A hívek lelkesen vetik a keresztet és áhítattal hallgatják a megtestesülés üzenetét.

Ír az olvasó (is)

A Pravda ugyanezen a napon arról tudósított, hogy nagy létszámú kutatócsoportok indulnak a közeljövőben expedíciós küldetésekre: a Tudományos Akadémiától a mongol-urengoji misszió geológiai és zoológia kutatásokra utazik észak-nyugat Mongóliába, a Tengerészeti és Hajózási Intézet a Kara-tengert veszi célba. A Fővárosi Csillagászati Obszervatórium munkatársai elhagyják a Kildin szigetet az Északi-tengeren és új állomást keresnek csillagvizsgálójuk felállítására, míg az Orosz Földrajzi Társaság sarkköri expedíciója Észak-Nyugat Szibériába utazik: a Maligin-szorosba készül antropológiai expedícióra, hogy az északi terület dolgozó népességét kutassa.

Ír az olvasó (is)

A Krasznij Altaj levelesládájába érkezett:
Barátom! A tudósításokat világos, közérthető prózai nyelvezeten kell megírni, retorikai fordulatok és szellemeskedés nélkül, ezzel szemben Ön cikkét rímes verseléssel próbálta megírni. Nem kell rímeket dugdosni oda, ahova nem valók. (Не суйте рифму куда не следует)  

 

Московские старости

Cimkék: Száz éve, Szovjetunió, Lenin, Pravda
Országok:
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat