OROSZVALOSAG.HU


Hírek egy évszázaddal ezelőttről

  |  2022-06-01 12:03:53  |  
Igari Léna

Hírek egy évszázaddal ezelőttről

Ezt írták a lapok 1922. június 1-jén  

 

Hírek egy évszázaddal ezelőttről

A Penzában megjelenő Munkás Pravda 100 évvel ezelőtt, június 1-jén a következőkről tudósított: a kijevi papság nagyon megértően reagált az új egyházi irányvonalra. A kijevi Barlangkolostor (Pecserszkaja Lavra) apátja elmondta, hogy a papság alsóbb rétegei mindig is a szembenálltak a főpapokkal, akik az uralkodókat és a gazdagokat szolgálták. Kijelentette, hogy a kijevi papság nem érti, hogy Moszkva eddig miért tolerálta a monarchista Tyihon patriarcha ténykedését.

A vologdai Vörös Észak (Krasznij Szever) szintén foglalkozott az egyházi témával: a petrográdi metropolita, Veniamin, nyilatkozatot tett közzé, melyben kijelentette, hogy nem ismeri el Tyihon patriarcha lemondását és kiközösíti Vvegyenszkij érseket (aki a korábbi hírekben említett megújulási mozgalom vezetője volt), tovább néhány más papot is az egyházi felsővezetésből. Vvegyenszkij erre nyílt levelet tett közzé, melyben közölte, hogy a kiközösítést érvénytelennek tekinti és fellebbez ellene az egyházi vezetésnél.

Hírek egy évszázaddal ezelőttről

A párizsi Friss Hírek (Poszlednyije Novosztyi) című lap a következőket írta ugyanezen a napon: Suji városából 3 egyházi személy kivégzéséről szóló hírek érkeztek, akikkel szemben azért hajtották végre a halálos ítéletet, mert ellenálltak az egyházi javak rekvirálása végrehajtásának. Az ítéletet még május 10-én végrehajtották, de az emigráció lapjában csak júniusban jelent meg a hír a márciusban lezajlott suji felkelés utórezgéseiről, melyet az egyházi értékek lefoglalásával szembeni tiltakozás váltott ki. Az éhezők megsegítése címén elkobzott egyházi javak összegyűjtése korábban viszonylag enyhe tiltakozás mellett zajlott, a suji felkelés hatására azonban megerősödött a szovjethatalom egyháziakkal szembeni represszív politikája, és a kincsek begyűjtése ezután szinte mindenhol a karhatalom támogatásával történt.

A Munkás Moszkva értesülése szerint a fővárosi jegybank tisztviselője, bizonyos Gerzenberg csalók áldozatául esett, és arany helyett majdnem valamilyen egyéb fémet vásárolt a jegybanki tartalékba csalók háromfős csoportjától. A bűncselekményre azonban fény derült, a letartóztatott ügyeskedők elismerték a csalás kísérletét.

A berlini Oroszország Hangja (Golosz Rosszii) című lap szerint május 15-én, hivatalosan is megnyílt a szezon a kaukázusi Minyeralnije Vodi üdülőhelyen. Megkezdték működésüket a szanatóriumok és üdülők Pjatyigorszkban, Jesszentuki és Zseleznovodszk, valamint Kiszlovodszk településeken. Számos állami- és magánszálloda, valamint panzió, kávézó, étterem és színház várja a látogatókat, Kiszlovodszkban a parkban szimfonikus zenekar lép fel. A teljes ellátás költsége - egy állami üdülőhelyen, gyógykezeléssel együtt, a munkások és szakszervezetek tagjai számára - az állami költségvetésnek havonta százhúsz millió rubelébe kerül, a magántulajdonban lévő szállásokon ennek két- és félszeresébe.

(Moszkovszkije sztarosztyi, Szergej Szokurenko gyűjtéséből)

 

Cimkék: száz éve, ezen a napon, Szovjetunió, szovjet, egyház, üldözés, munkásmozgalom, üdülés
Országok:
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat