OROSZVALOSAG.HU


Százéves hírek

  |  2022-05-24 21:08:51  |  
Igari Léna

Százéves hírek

Erről írtak a lapok 1922-ben 

 Százéves hírek

 

100 évvel ezelőtt, május 24-én, a Dolgozó Moszkva (Рабочая Москва) című napilap a következőkről írt: Ukrajna területéről (az éhínséget követően) kolerajárvány fellángolásáról szóló hírek érkeznek. Zaporozsjében nagy területeken terjedt el a járvány, egy hét alatt csaknem négyszáz megbetegedést észleltek. Bergyanszkban és Melitopolban is számos megbetegedés történt.  

A berlini Előeste (На кануне) értesülései szerint az Egyesült Államokban létrehozott, oroszországi éhezők megsegítésére létrejött bizottság, az ARA (American Relief Administration) elkezdte az étkeztetésükben részesülők oltását kolera, tífusz és himlő ellen. Az elkövetkezendő 2 hétben minden hozzájuk forduló személyt hajlandóak védőoltásban részesíteni, aki elfogadja a felhívást.

 

A berlini Kormány (Руль) című napilap arról tudósított hogy a szovjet kormányzat „visszamagánosította” a filmipart, és engedélyezte külföldi vállalatoknak az oroszországi munkavégzést azzal a feltétellel, hogy az általuk elkészített filmek nem lehetnek politikai színezetűek.

 

A moszvai Pravda szerint május 22-én este a konzervatórium nagytermében megrendezték az első országos vallási disputát melynek témája az élő egyház volt. Elsőként Vvegyenszkij érsek szólalt fel, aki arról beszélt, hogy a hit lényege nem a szertartásosságban merül ki és a keresztények számára feltétlenül szükséges, hogy megtalálják a belső vallásos tapasztalatok megélésének új formáját. Az őt követő felszólalók üdvözölték az egyház megújítását célzó törekvéseket és rámutattak arra, hogy nélkülözhetetlen újraértelmezni a keresztény egyház teljes tanítását és új felépítményt kell létrehozni új anyagból. A pravoszláv egyház hagyományos szertartásának védelmezői szemben álltak az egyház megújítására törekvő egyházfiakkal, azzal vádolva őket, hogy a hatalom céljának kiszolgálói és a kormányzati szándéknak megfelelően egyházi szakadást akarnak előidézni.

 

Az Izvesztyija című lap arról írt, hogy Petrográdban több mint 80 papot és egyházi személyt tartóztattak le és állítottak bíróság elé az egyházi javak elkobzására irányuló kampánnyal szembeni agitáció és ellenállás miatt. Ebben az ügyben összesen kétszáznegyven személyt tartóztattak le: egy részük már kiszabadult, többeket azonban kivégeztettek a népi bíróságok.

 

 

Cimkék: száz éve, Szovjetunió, egyházi javak, éhínség, Ukrajna
Országok:
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat