OROSZVALOSAG.HU


Ezen a napon

  |  2022-05-16 17:31:27  |  
Oroszvalóság Admin

Ezen a napon

Száz éve történt  

 

Ezen a napon 

Jeszenyin és Isadora Duncan

 

Május 16-án, száz évvel ezelőtt, a petrográdi Krasznaja Gazeta arról írt, hogy az éhínség sújtotta Volga-menti kormányzóság és Ukrajna területén szélsőségesen súlyos helyzet alakult ki. Falvak egész sorának népessége szinte mozgásképtelenné vált az éhezéstől, a halál árnyékában. A lakosságnak nyújtott segélyek mértéke szinte semmire sem volt elegendő, az egészségügyi személyzet is éhezésre ítélve, napról-napra halt ki. 

A berlini Golosz című lap viszont arról tudósított, hogy az angol-holland olajtársaság és a szovjethatalom képviselői között olyan szerződés született, amelynek eredményeként a társaság magas összegű előleget folyósít az ország számára aranyrubelben. 

Ugyanezen lap tudósított arról is, hogy május 7-én az Oroszországi Kommunista Párt tüntetést szervezett a petrográdi észt konzulátus elé, hogy tiltakozzon Viktor Kingissepp, az Észtországi Munkáskommün vezetőjének kivégzése ellen. A tiltakozó megmozduláson finn, lett és észt kommunisták is részt vettek. A konzulátus egyik dolgozóját demonstratív jelleggel durván bántalmazták és kísérletet tettek arra, hogy a Névába fojtsák. A megmozdulás tervéről a Külügyi Népbiztosság tudott ugyan, de semmiféle intézkedést nem tett a konzulátus védelme érdekében. 

Végül pedig egy bulvárhír a párizsi Poszlednyije Novosztyitól: a Berlini Művészetek Házában botrány tört ki, melynek főhőse az orosz költő, Jeszenyin volt, barátaival közösen. Éjfélig az intézményben a tervezett program zajlott, amikor is megérkezett Jeszenyin, a feleségével, Isadora Duncan-nel. Internacionálé! - parancsolta Isadora, mire kifütyülték őket, és "távozzatok!" kiáltásokkal próbálták elzavarni a társaságot. Jeszenyin erre bejelentette, hogy füttyögéssel nem lehet őket elzavarni, hiszen maga is egészen kiválóan tudja ezt művelni. A publikum egy része erre elhagyta a nézőteret. Jeszenyin és társai ezután felolvasó estet tartottak a költő műveiből, ami kiváló hangulatban telt. 

A New York Herald berlini riportere interjút is készített Isadora Duncan művésznővel. A híres táncosnő elmondta, hogy nagyon megszerette Oroszországot és feltétlen vissza szeretne még térni, mindazonáltal nem tudja leplezni örömét afelett, hogy jelenleg olyan országban tartózkodik, ahol van meleg víz, tiszta törülköző és egyéb civilizációs vívmányok. 

 (Московские старости)

Cimkék:
Országok:
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat