OROSZVALOSAG.HU


Karélia a divat

  |  2022-01-18 10:11:43  |  
Kulasák Noémi

Karélia a divat

Uljana Szergejenko új kollekciója

 

 

.Karélia a divat

Uljana Szergejenko és az általa alapított divatház ismertek arról, hogy szinte minden új kollekciójukban megjelenítik az orosz folklór és tradicionális kézművesség elmeit, alkotásait. A tavalyi év szenzációja volt, ahogy a tervező újra az orosz népi kézműipar képviselőivel együttműködve hozta létre különleges ruháit, a márka 2021/22-es őszi-téli Haute Couture kollekcióját.

Magának a Haute Couture kollekciónak a bemutatása is különleges módon történt meg. Rendhagyó módon egy művészi rövidfilmet készített a Párizsi Divathétre a márka, melynek rendezője Renata Litvinova, az alkotás fő – és egyben egyetlen szereplője, pedig az ismert szupermodell Natalja Vogyanova. A rövidfilmet és az általa bemutatott kollekciót a természet szépsége és Karélia különleges kultúrája inspirálta, a végtelen tavak, szunnyadó erdők és mítoszok vidéke. A karéliai vidékéhez, építészetéhez és az ottani tájhoz kapcsolódik minden egyes ruhadarab. Leginkább a helyi díszítő elemek, a fatemplomok részletei és az északi vidék faházainak faragott motívumai figyelhetőek meg az öltözékeken és a filmkockákon is.

Karélia a divat

Az egész kollekció díszítőelemeinek egyik alapjául a „lemeh” szolgált, ami tulajdonképp a karéliai Kizsi-szigeten lévő templomok kupoláit borító fa cserepek elnevezése. A lemeh jellegzetes hosszúkás alakkal rendelkezik és lefelé haladva lépcsőzetesen borítja be a templomok kupoláit. Ezen fa cserép körvonalai megjelennek a kollekció darabjait díszítő jeleci csipke mintázataiban, a bőr kosztümkabátok perforációiban és fűzők szegélyein is. A lemeh alakja kristály rátétes részletek formájában is megfigyelhető a ruhákon. Ezek a kristályok a Guszevi Kristálygyárban készültek, és nem első alkalommal kerülnek Uljana Szergejenko által tervezett ruhadarabokra. Idén a lemeh alakja mellett más változatos, apró részletekben is díszítik a kollekció ruhadarabjait.

A kollekció másik fontos alapjául a divatház egy szimbólumot választott, mégpedig az északi területeken elterjedt madár alakú fából készült játékot, ami a boldogságot jelképezi. Uljana Szergejenko kollekciójának modelljein jól felismerhetőek ezen játékfigura körvonalai, megjelennek a szoknyák részletein, a hímzés technikákban, a bőr ruhák lézervágott mintáiban és a ruhákon levő krepp-selyem és sifon rátéteken is. De a kollekciót megnyitó, szürke gyapjúból készült kabáton is jól megfigyelhető ez a motívum, erre a darabra minden egyes madártollat kézzel varrtak fel, rendeztek szárny alakba és díszítettek kövekkel a divatház varróműhelyében.

Karélia a divat

A farkas úgy ismert az karéliai vidéken, mint az északi erdők lakója és a helyi mítoszok hőse. Ezért nem meglepő, hogy ennek a mitikus alaknak a körvonalai megjelennek a sifon blúzok hímzésmintáin és a kollekció ruhadarabjait díszítő brossokon, amelyeket a Rosztovi Finfinit gyárban készítettek. A divatház a kosztümkabátok, ruhák díszítéséhez és a csipke rátétek mintáiban is madarak és lovak ábrázolásait alkalmazta, tovább folytatva a sort a karéliai mesék különleges alakjainak megjelenítésében.

Az Uljana Szergejenko márka csapata tanulmányozta a karéliai faluban, Kinyermában fennmaradt régi, 200 éves faházak különleges díszítési, faragási mintáit is. A házak homlokzatait díszítő elemek között szintén gyakoriak az állatok, különösen a madarak és az égitestek ábrázolása. Ezeket a jellegzetes mintákat a tervezők főként csipke rátéteken, a bőr ruhák perforációján és a fűzőkön alkalmazták.

A kollekcióban már korábbról ismerős fazonok és ruhadarabok jelennek meg: kosztümkabátok, ballon ujjú blúzok, estélyi ruhák, elragadó szoknyák, nadrág kosztümök és felsőruhák. De a ruhadarabok visszafogott színvilága idén a karéliai vidéket idézi, főként a szürke és a fekete színek dominálnak. Így az összkép kissé komor és sötét, de az orosz népi részleteknek és a vidék jellegzetességeinek megjelenítése által páratlan ruhák születtek.

Karélia a divat

Minden egyes darab különlegessége a kézzel készült részleteknek köszönhetően varázslatossá teszi a kollekciót. Ebben a szezonban az Uljana Szergejenko divatház szakemberei, az orosz kézművesség mestereivel való együttműködés által a márka műtermében új hímzési, csipkeszövési és lézervágási technikákat sajátítanak el, például a jeleci csipke fonás technikájának segítségével létrejöhettek a fűzők, szoknyák és estélyi ruhák díszítései, amelyek elkészülése négy hónapnyi kézimunka eredménye.

Karélia a divatKarélia a divat

Uljana Szergejenko új kollekciója az őszi-téli szezonra most is nagyon sajátos és részletgazdag, színeiben, mintáiban és díszítéseiben hűen tükrözi vissza a karéliai táj és mítoszvilág jellegzetességeit az orosz kézműipar bevonásának segítségével. Minden modell különleges és érzékelhető a ruhadarabokon az az egyediség, amit a márka képvisel. De a divatház nem pusztán ruhadarabokat tervez, hanem a nemzetközi divatvilágban is megjeleníti és hirdeti az orosz táj, kultúra és kézművesség sokszínűségét és szépségét.

 

Cimkék: Karélia, Uljana Szergejenko, Natalja Vogyanova,lemeh
Országok:
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat