OROSZVALOSAG.HU


Történelmi győzelem - szakadó hóesésben

  |  2021-12-17 12:15:51  |  
Tömő Ákos

Történelmi győzelem - szakadó hóesésben

Horosilov élete legnagyobb győzelme a legendás Planet Planai lejtőn

Minden sportágnak megvan a maga kultikus versenyhelyszíne. Egy teniszezőnek hatalmas dolog nyerni a Roland Garros-on; egy focista megtisztelve érzi magát, ha pályára lép a Wembley-ben; egy Forma-1-es autóversenyző kétszeresen locsolja a pezsgőt Monacoban. S hasonlókat élhet át egy szlalomsíző, ha győzni tud Schladmingban, a mára lassacskán legendássá váló Nightrace (avagy németesen Nachtslalom) versenyen.


A Nightrace versenyek története mindössze 1997-ig nyúlik vissza. Igaz, az ausztriai kisváros már ezelőtt is kivívott magának némi presztízst, hiszen több alkalommal adott otthont egy-egy világkupafutamnak. Sőt mi több, az 1982-es esztendőben itt rendezték az Alpesi Sí Világbajnokságot, igaz az 1894 méter magas Planai hegy árnyékában végül csak a férfimezőny mérhette össze tudását. A Nightrace azonban mindenképp különlegességet jelentett a versenyzőknek és a nézőknek egyaránt, hiszen ezt megelőzően kevés futamot rendeztek villanyfényben. Az első verseny óta eltelt huszonnégy évben a hegy után Planai-nak nevezett pálya köré felépült a világ egyik legmodernebb alpesi síarénája (Planet Planai), hangulatos bárok és diszkók telepedtek meg a környéken (pl. Tenne) – az infrastruktúra kiépülése pedig magával húzta a szurkolók tömeges megjelenését.


Nem volt ez másképp 2015. január 27-én sem, amikor 42000 ember (!) zarándokolt ki a hegy lábához, hogy aztán az addigi versenyek történetében bekövetkező egyik legnagyobb meglepetésnek legyen a szemtanúja. Mert ezúttal nem a német és osztrák csapat sztárjai – Felix Neureuther; Marcel Hirscher; Mario Matt – váltak főszereplővé, hanem egy már az „öreg motorosok” közé tartozó, a pályája során e napig jóformán semmit sem mutató orosz szlalomos került reflektorfénybe.


Az élete harmincegyedik évében járó, kamcsatkai származású Alekszandr Horosilov már az első futamban is toronymagasan kiemelkedett a mezőnyből, s tette mindezt úgy, hogy a szakadó hóesés, a szeles időjárás, és a nem szokványos fényviszonyok miatt korántsem ideális körülmények közepette kacskaringózott a hajlékony rudak között. A késő este rendezett második futam alaposan összekuszálta a mezőnyt, de Horosilov „rajt-cél” győzelmét gyakorlatilag semmi nem veszélyeztette. A pódium második fokáig felkapaszkodó Stefano Gross-szal szemben hozott kezdeti előnye (-1.63) csak a Weirather-S elnevezésű kanyarban csökkent egy picivel (-1.22), ám a meredek szakaszon ismét verhetetlennek bizonyult, s végül – a mögötte lévő névsort tekintve – megdöbbentően magas előnnyel (-1.44) nyerte meg az orosz férfi alpesi síelés történetének első világkupagyőzelmét.1


Horosilov tehát élete legnagyobb győzelmét aratta eme legendás lejtőn, s ezzel a tettével feliratkozott olyan, a téli sportok világában kiemelkedő versenyzők közé, mint Alberto Tomba; Benjamin Raich; Bode Miller vagy épp a 2015-ös versenyen igencsak alulteljesítő, de korábban már itt győzelmet szerző Marcel Hirscher.
 

1 Itt értelemszerűen az 1991 utáni eredményeket tekintem alapnak. A szovjet korszakban már öt alkalommal állt a dobogó legmagasabb fokán orosz versenyző.

 

Történelmi győzelem - szakadó hóesésben

Cimkék:
Országok:
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat