OROSZVALOSAG.HU


Négyen három célért

  |  2010-05-14 16:59:12  |  
Zelei Dávid

Négyen három célért

Az oroszok nyernének, a lettek és belaruszok nyolcba jutnának, a kazahok bennmaradnának. No de kinek sikerül?

A svájciak megverik Kanadát, az Egyesült Államok az alsóházban küzdhetnek a kiesés ellen, a norvégok elcsapják a cseheket – nagyon úgy tűnik, az A-csoport az egyetlen a jégkorong vébén, ahol csupa papírforma eredmény születik. Az erőviszonyok alapján a belarusz – kazah a felsőházi tagságról, a szlovák – belarusz a csoport második helyéről, az orosz – szlovák pedig a csoportgyőzelemről volt hivatott dönteni; s valóban e meccsek hozták a legtöbb izgalmat. A kazahok a belaruszok, a belaruszok a szlovákok ellen buktak el kétgólos vezetésről, északi szomszédaink pedig a kapust is levitték az egyenlítésért az oroszok ellen. A többi meccs ugyanakkor egészen simára sikeredett – így a harmadik körben a belarusz – orosz „testvérharc” és a szlovák – kazah meccs is.

Az oroszokon látszik, mindenáron ki akarják köszörülni a vancouveri csorbát: a csalódást keltő és kimerítő NHL-szezonok (gondoljunk csak a főcsoportelső Washington kiesésére) ellenére nem várt számban jöttek a vébére, és komolyan veszik a viadalt: botlás nélkül teljesítették a csoportkört. Tegnap Belarusszal csaptak össze Ovecskinék, ami politikai oldalról pikáns csata (lásd Lukasenko elhidegülését Moszkvától), hokiszempontból viszont inkább presztízsmeccs, lévén, a belarusz válogatott túlnyomóan nagy része a KHL-ben játszik, Zanykovec mester pedig a szentpétervári SZKA segédedzője. Grabovszkijékat elkeseríthette, hogy amint nemrég írtuk, a Pittsburgh otthon zakózott a Montreal ellen, amivel eldőlt, nem látunk Kosztyicint ezen a vébén. A meccsekre nem is nevezett Szergej ugyan még vad könyörgéssel igyekszik elengedtetni magát, de Zanykovec kevés esélyt lát a sikerre – egyelőre, a támadószekciót erősítendő, behívta a WHL-ben edződő szupertinit, Szergej Drozdot, aki a finnek ellen talán már játszik is.  

Ahogy Szlava Bikov ígérte, harmadik kapusának is adott hatvan percet a vébén – Kosecskin és Jeremenko után az washingtoni Varlamov is megmutathatta magát, s egyikük sem vallott szégyent: ebből is látszik, mennyire gazdag és termelékeny a Brizgalovot vagy Nabokovot nélkülöző orosz kapusiskola. Az előző meccset kihagyó Frolov már tagja volt a második sornak, Dacjukra ugyanakkor még nem számíthatott a szövkap. (Mint a második körös nevezéskor kiderült, nem csak Dacjuk jön, hanem a Pittsburgh-gel kieső Goncsar és Malkin – az oroszok nem bánják annyira a pennsylvaniaiak kiesését, mint Zanykovecék…). A meccs meglehetősen egyirányú volt: az oroszok támadtak, a bearuszok védekeztek vagy kontráztak. A kapuban a szlovákok ellen betliző Kovalt Mezin váltotta, aki igazolta klasszisát: 38 löketből 35-öt hárított. Ebből kideríthetően hármat nem: az első harmadban Mozjakin, a másodikban Ovecskin és Anyiszimov volt eredményes, figyelemre int ugyanakkor a nem először elbukott utolsó harmad: Kaljuzsnyij a 48. percben rombolta le Varlamov shutoutba vetett reményeit. A 3-1 azt jelenti, hogy az oroszok százszázalékosak, és hat pontot visznek a rájátszásba, a beloruszok ellenben egyet sem.

Még rosszabbul jártak a kazahok, akik 5-1-re, simán kikaptak az izmosnak tűnő szlovákoktól, így élet-halál meccseket vívnak majd az alsóházban. Kazah szempontból különösen aggasztó a csekély gólmennyiség: a most is betaláló Dudarjeven kívül csak a vénséges vén Safranov lőtt gólt a csoportkörben, nem véletlen írtuk a vébé előtt, hogy a Barisz rájátszásba jutásában elsősorban a minőségi légiósok közreműködése volt a kulcs.

A nyolc közé jutásért két csoportban küzdenek majd a csapatok, akik magukkal viszik az egymással szembeni eredményeiket. A két csoport állása a következő:

E-csoport:

1.   Oroszország 6 p.

2.   Dánia 3 p.

3.   Németország 3 p.

4.   Szlovákia 3 p.

5.   Finnország 3 p.

6.   Belarusz 0 p.

F-csoport:

1.   Svájc 6 p.

2.   Kanada 3 p.

3.   Svédország 3 p.

4.   Csehország 3 p.

5.   Norvégia 3 p.

6.   Lettország 0 p.

A franciák, az olaszok, az USA és a kazahok a két utolsó hely elkerüléséért vívnak majd alsóházi rájátszást.

A beloruszok már ma megkezdik a playoffot a finnek ellen, a lettek velük párhuzamosan a svédekkel találkoznak majd. A kazahok holnap meccselnek az USA-val, aznap este pedig az oroszok is bekezdenek a házigazda németek ellen. A lettek kerete egy NHL-t is megjárt AHL-essel bővül Arturs Kulda révén.

 

Cimkék: jégkorong, vb 2010
Országok: Lettország Belarusz Kazahsztán Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat