OROSZVALOSAG.HU


Románul tanulnak a moldáviai rendőrkutyák

  |  2013-08-16 20:01:09  |  
Kecskeméti Gábor

Románul tanulnak a moldáviai rendőrkutyák

Bukarest nyomására egységes vezényleti nyelv?

Románul tanulnak a moldáviai rendőrkutyák

A moldáviai hatóságok egy új kormányrendelet értelmében a jövőben csak román vezényszavakkal képezhetik ki a rendőrségi és az egyéb biztonsági szolgálatoknál lévő négylábúakat. A kutyákat korábban három nyelven tanították be az alapvető vezényszavakra. Az orosz és a francia vezényszavak azonban a jövőben eltűnnek, így a kutyák csak románul fognak „érteni”. A kormány döntését egy új rendőrségi megállapodás befolyásolhatta, amit nemrég kötöttek Romániával.

A jelenleg Chișinăuban kiképzés alatt lévő 22 rendőrkutya további kiképzése gondot fog jelenteni: „A kutyák idegrendszere egy éves koruk körül alakul ki véglegesen, s ha egy kutyát egy nyelven képeztek ki, akkor csak az azon a nyelven elhangzó parancsoknak fog engedelmeskedni. Ha más nyelven szólnak hozzá, nem fogja érteni.” – mondta Gyennagyij Bivol kutyakiképző.

A rend őreinek további problémát jelent, hogy Moldova híján van román nyelvű kutyakiképzési könyveknek. Ez azonban Romániára is igaz, ahol azonban egyszerűen hidalják át a problémát: külföldi szakirodalomhoz nyúlnak.

(RIA Novosztyi)

 

 

 

 

 

 


Cimkék: kutya, rendőr, kiképzés, francia, orosz, kisinyov, bukarest,
Országok: Moldova Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat