OROSZVALOSAG.HU


Van az a pénz 

  |  2011-08-21 13:47:05  |  
Mezei Bálint

Van az a pénz 

Amiért Eto'o Dagesztánban focizna

Van az a pénz 

Eto’o mégis elmegy Mahacskalába

Mottó: „Azt sem tudom, hogy hova megyek. Kínába? Az Egyesült Államokba? Hogy őszinte legyek, amennyit fizetnek nekem, az sem érdekelne, ha a Napon kéne fociznom értük. Én vagyok az igazi Bill Gates! Különben valaki megmutatná nekem a Google-ban, hol is található ez a klub. Rákeresnék én is, de még csak le sem tudom írni a nevüket. Szerintem van benne egy q betű is valahol. Azért ez egy futballklub, ugye?”

Tegnap, 2011. augusztus 20-án, este az Anzsi Milánóban tartózkodó ügynökei fordulatot csempésztek a kameruni csatár leigazolása körüli szappanoperába. Bár az adásvételt még nem jelentették be hivatalosan, az előzetes hírek szerint Eto’o-ért 26 millió eurót és további extra összegeket utal a dagesztáni klub az olasz Internazionalénak. A világ legjobban fizetett játékosává váló színesbőrű sztár aláíráspénz gyanánt egyszeri 12 milliós jutalmat kap, és moszkvai érkezése napján elfoglalhatja ezer négyzetméteres luxuslakását az orosz fővárosban. A rendelkezésére álló személyi edző és a fejedelmi lakosztályhoz tartozó seregnyi ki-és felszolgáló már csak hab a tortán.

„Nyerjetek nélkülem is!” – üzente az Oroszországba távozó gólkirály egykori csapattársainak, akiket valójában nagyon is nehéz helyzetbe hozott. Tudvalevő, hogy az Inter manapság nem dúskál úgy a pénzben, mint 5-6 évvel ezelőtt, így a keret vérfrissítéséhez szükség volt Eto’o eladására, de a kiszemelt utódok – Tevez és Forlán – egyelőre nem akarnak Lombardiába költözni. Az idő pedig szorít, augusztus 31-én, éjfélkor lezárul a nyári átigazolási időszak, és Massimo Moratti klubja könnyen klasszis center nélkül maradhat.

Olaszországban kiszámolták, hogy mennyit is keresett (más nézőpontból vizsgálva: spórolt meg) az Inter Eto’o értékesítésével. Bár becsült számokról van szó, az összeg tetemes, 99 millió euróra rúg. Ebbe belevették a 26-27 milliós átigazolási árat és a támadó ki nem fizetett, az interes szerződés felbontása miatt tárgytalanná váló, járandóságait.  

Szulejmán Kerimov újabb nagy dobása felboríthatja a Premjer Liga erőviszonyait. Ráadásul Eto’o az első igazán nagy sztár, aki az orosz élvonalba igazolt. Ekkora nevet még egyik moszkvai egyesületek sem sikerült szerződtetnie, nem is beszélve a pétervári Zenitről. Kérdés, hogy mindez megérte-e? Hiszen a fekete-afrikai csillag árából akár egy fél csapatnyi kiváló futballista játékjogát is leköthették volna. Szintén bizonytalan Eto’o motivációja. A Barcelonával és az Internazionaléval is Bajnokok Ligáját, valamint spanyol és olasz bajnoki címeket, nemzeti kupákat nyerő játékos tényleg komolyan gondolja a keleti kalandot, vagy csak levezetni megy Dagesztánba? Fülünkbe csenghetnek korábbi szavai: „Ennyi pénzért a Napon is játszanék!”

Eto’o-tól egyébként sem állnak messze a nyugati szemnek extrém bajnokságok. 2008 nyarán, miután összeveszett a Barcelona frissen kinevezett vezetőedzőjével, Pep Guardiolával Üzbegisztánba utazott, hogy a taskenti PFK Kuruvcsival tárgyaljon. Az üzbégek akkor 40 millió eurót szántak magára a transzferre és további tízmilliárd forintnak megfelelől summát Eto’o fizetésére. Az üzletből, amely feltette a taskenti klubot a térképre, végül nem lett semmi. Még 2008 augusztusában az egyesület neve Kuruvcsiról FK Bunyodkorra változott, és leigazolta a világbajnok Rivaldót az AEK Athéntól. Később Luiz Felipe Scolari is leült a kispadra.

2008 nyara óta éppen három év telt el. Ezalatt, mint fent írtuk, Eto’o mindet megnyert spanyol és olasz klubjaival Európában. Idén betöltve a harmincat, aláírta élete legjobb szerződését. Ahogy az Anzsi és az Inter között közvetítő Predrag Mijatovics fogalmazott, senki sem ítélheti el ezért. Mi sem tesszük, bár erősen kételkedünk abban, hogy a Patyomkin-falu labdarúgásra alkalmazott „megoldása” az orosz klubfutball és Mahacskala hasznára válna.

Frissítés: a végéhez közeledő átigazolási szezon utolsó hetének nyitányaként Szulejmán Kerimov 35 millió eurót ajánlott Eto’o egykori csapattársáért, a Barcelonában jobbhátvédet játszó Dani Alvesért. Ki érti ezt?            

Cimkék: samuel, etoo, premjer liga, anzsi, mahacskala, szulejmán, kerimov
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat