OROSZVALOSAG.HU


Az Anzsi komolyan gondolja Dzsudzsákot  

  |  2011-05-31 16:44:08  |  
Mezei Bálint

Az Anzsi komolyan gondolja Dzsudzsákot  

Ez lenne a realitás? 

Az Anzsi komolyan gondolja Dzsudzsákot  Az Anzsi komolyan gondolja Dzsudzsákot  

Dzsudzsák a dagesztániak foglya lenne?

A mai napon hallhatott a magyar sajtó először konkrétumokat a válogatott kiváló balszélsőjét, Dzsudzsák Balázst illetően. Ahogy megszokhattuk, a legfrissebb fejlemények sem bővelkednek a részletekben, ennek ellenére a Premjer Ligában érdekelt Anzsi Mahacskala eindhoveni „megkeresése” hivatalos rangra emelkedett.

A kaukázusi futball közelmúltjáról, a térség tradicionális és feltörekvő klubjainak perspektíváiról az oroszvilag.hu a napokban hosszabb elemzést közölt. A Dinamo Tbiliszi, az Ararat Jereván és a Nyeftcsi Baku helyére lépő régi-új egyesületek közül, a Tyerek Groznij mellett, az Anzsi emelkedik ki. Dagesztán büszkesége legalább annyira függ Moszkvától, mint Ramzan Kadirov játékszere, viszont javarészt kiesik a nemzetközi média látóköréből – legalábbis egyelőre. A klubot, hiánypótló céllal, 1991-ben alapították. A Szovjetunió felbomlása utáni első „csonka”, orosz szezonban még az ötödosztályban (!) vitézkedő Mahacskala először 2000-ben játszott a királykategóriában. 2002-ben ugyan kiesett, de 2009-ben a második vonalban ismét az élen végzett, és feljutott. Azóta szilárdan őrzi felsőházi tagságát. Idén leigazolták a brazil védőt, Roberto Carlost is, és a szurkolótábor bizonyára tűkön ülve várja a szintén világbajnok olasz középpályást, Gennaro Gattusót (1978). Egy biztos, a Kreml erős kaukázusi futballt akar.

A klubot 2011-ben felvásárló tulajdonos, Szulejmán Kerimov 5,5 milliárd dolláros vagyonával a világ 136. leggazdagabb embere a Forbes magazin szerint. Roberto Carlos mellett-mellé megvette a Corinthians középpályás zseniéjét, Jucilei-t (1988), aki időközben a brazil felnőtt nemzeti csapatban is bemutatkozott. Az Anzsi jelenlegi kerete egyébiránt nemzetközi, igaz, elsősorban posztszovjet labdarúgók dominálnak benne. Orosz, ukrán, grúz, üzbég és lett állampolgárságú profijaik mellett brazil, szenegáli, marokkói, kameruni, togói és nigériai játékosuk is van. A kapitányi karszalagot ki más, mint Roberto Carlos viseli. A 2002-ben világelső brazil tizenegy oszlopos tagja korát meghazudtoló teljesítményt nyújt, Európa egyik legerősebb pontvadászatában. A 38 éves balbekk 10 bajnoki mérkőzésen már 2 találatot szerzett. Sőt, az Orosz Kupában is beköszönt.

A fentiek értelmében az 1991-ben született Anzsi koránt sem egyike a futottak még mezőnyének. A pillanatnyi állás szerint 19 ponttal, csupán rosszabb gólkülönbsége miatt negyedik, a CSZKA, a Zenit és a Dinamo mögött. Legyőzte a Lokomotív Moszkvát is, de kikapott a Tyerektől. Kerimov fiai 2010-ben csupán a Premjer Liga 11. helyére értek oda, az idei szezonban ennél sokkal többet kell nyújtaniuk, hiszen a cél az Európa Liga-indulás kivívása. 

Ebbe a tervbe tökéletesen illik Dzsudzsák Balázs leigazolása, aki ellenben a Bajnokok Ligájába vágyik. Az utóbbi években a PSV húzóemberévé és a magyar válogatott sztárjává előlépő balszélső számára a Premjer Liga önmagában semmiképpen se jelentene visszalépést, az Anzsi már annál inkább. Ugyanis hiába a kiöregedő félben lévő Roberto Carlos vagy éppen Gattuso, az orosz bajnoki címért folyó versenyfutásba a kaukázusi klubok még nem tudnak beleszólni. A nemzeti csapat „hetesének” egy igazi bajnokra lenne szüksége - például a Zenitre vagy a CSZKA-ra. 

A magyar sportsajtó ugyanabba a hibába esett, mint korábban oly’ sokszor – persze Dzsudzsáknál sokkal gyengébb képességű játékosok esetében. Azt a látszatott keltették, hogy fél Európa érdeklődik a PSV profija iránt, holott ez csak erős megkötésekkel volt érvényes. A Dinamo Kijev tényleg vitte volna, de az ukránokat a játékos és menedzsere közösen utasították vissza. Szurhiszék kikosarazása mai szemmel nézve komoly hiba volt, hiszen, talán mondani sem kell, a szovjet rekordbajnok kijevi elitgárda nagyságrenddel jobb az Anzsinál. Ugyanez áll a története során harmadik francia bajnoki címét nyerő Lille csapatára is. A Dinamo Kijev ráadásul a 2012-es ukrán-lengyel közös rendezésű Európa-bajnokság miatt biztosan előtérbe kerül. Augusztusban részt vesznek a Bajnokok Ligája selejtezőiben, amin Dzsudzsák hathatós segítségével könnyűszerrel jutnának át. 

Természetesen Dzsudzsák Balázs végül kiköthet akár Olaszországban vagy Németországban is. Nem beszélve a kontinens és a világ két legerősebb mezőnyéről, a spanyol La Ligáról és a Premier League-ről. Sokáig tartotta magát a Juventus érdeklődése, és olvasva az itáliai szurkolói fórumokat, a torinóiak szimpatizánsai tárt karokkal fogadnák a nagyszerű magyar szélsőt. Az olasz média ma mégis a lyoni, Michel Bastos (1983) szerződtetéséről beszél, aki képes a teljes baloldal bejátszására. Nem mellesleg stabil brazil válogatott.

A Milan is a balszárnyat szeretné megerősíteni, de erre a célra Marek Hamsikot (1987) szemelte ki. A szlovák középpályás megjárta a 2010-es dél-afrikai világbajnokságot, és 2004-óta a Serie A-ban edződik. Mivel Berlusconi a jelek szerint elvesztette a helyhatósági választáson Nápolyt, nincs „erkölcsi” akadálya, hogy az ifjú titán Milánóban kerüljön. A helyére érkezhetne Dzsudzsák, igaz a Napoliba, nem a Milanba.                        

Cimkék: Dzsudzsák Balázs, PSV Eindhoven, Dinamo Kijev, Roberto Carlos, Gattuso, Premjer Liga, Anzsi Mahacskala, Ramzan Kadirov, Juventus, Milan, Serie A, Michel Bastos, Marek Hamsik
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat