OROSZVALOSAG.HU


Banán Roberto Carlos-nak

  |  2011-03-31 16:31:58  |  
Mezei Bálint

Banán Roberto Carlos-nak

Rasszizmus és futball Oroszországban 

Banán Roberto Carlos-nakBanán Roberto Carlos-nak 

Babánnal kínálták Roberto Carlos-t, az Anzsi Mahacskala világbajnok hátvédjét. Az eset heves tiltakozásokat váltott ki az orosz futball világában – Repubblica

A 2002-es japán-dél-koreiai közös rendezésű torna egyik legjobb játékosa, a legendás brazil balbekk, Roberto Carlos klubja az Anzsi és a bajnoki címvédő Zenit Szentpétervár találkozóján kapott váratlan ajándékot a vendégek egyik „szurkolójától”. A színesbőrű csillag számára felajánlott banán – túl a rasszista inzultus kőbaltás barbárságán - a lehető legrosszabb fényt veti az orosz labdarúgásra a 2018-as világesemény előtt. A veterán hátvéd ellenben ismét bizonyította klasszisát, és mit sem törődve a durva sértéssel, tovább folytatta a játékot. „Ha azt hitte, hogy megsérthet, el kell szomorítsam: nem jött össze” – így Carlos, akit a szentpétervári egyesület is a védelmébe vett. A Zenit teljes stábja rögtön elítélte a nemtelen gesztust, és a sértett elnézését kérte: „A tett fájóan erkölcstelen. A rendőrséggel együttműködve már el is indítottuk a nyomozást az ügyben.”

MoszkvaA rasszizmus új frontot nyitott az Orosz Föderációban, elég csak az év eleji fővárosi, döntően skinhead megmozdulásokra gondolni, melyek az északi metropoliszokban élő kaukázusi származású lakosokat vették célba. A labdarúgás ráadásul tradicionálisan az erőszakos csoportok játéktere, felgyülemlett társadalmi feszültségek, frusztrációk leevezetésének félhivatalos terepe – különösen Kelet-Európában. A mahacskalai székhelyű Anzsi és a tavalyi aranyérmes Zenit összecsapása innen nézve semmiképpen sem nevezhető innovatívnak, csupán a meglévő, negatív folyamatok továbbéléseként értelmezhető. Az óriási, sokszor kétes eredetű milliárdok árán görcsösen nyugativá vedlő orosz első osztály, a Premjer Liga mégis tartogat meglepetéseket az olasz, német, angol vagy éppen spanyol bajnokságokhoz szokott nézők számára. Történt ugyanis, hogy az Anzsi-Zenit bajnokin a péterváriak egyik szimpatizánsa, átnyúlva a védőrácson, banánt nyújtott a világ egyik legnagyszerűbb játékosának. A brazil extraklasszis igyekezett tompítani a sértés élét: „Nem érzem, hogy megbántottak volna. A gesztus nem érintett meg különösebben.”

„Nem döbbentem meg” – állítja az Inter, a Real Madrid és a Corinthians egykori kiválósága, akivel az eset után nem sokkal a Life Sports készített interjút. „Életem eddigi 37 éve során már mindenféle szerzettel találkoztam, természetes, hogy egy banán önmagában nem tud meglepni. Egy ilyen gesztussal akart volna inzultálni? Nem sikerült. Legfeljebb az ő lelkiismeretét terheli az eset.” Az Orosz Labdarúgó Szövetség és a Premjer Liga illetékesei feltehetően nem így gondolták, és jól tették, hiszen az incidens nem söpörhető az asztal alá Carlos nagyvonalú bocsánatával. A Fegyelmi Bizottság már március 23-án kivizsgálta az ügyet, és nem zárják ki a Zenit mint klub ellen életbe lépő szankciókat sem.

A Luciano Spalletti edzette péterváriak – miként fentebb említettük – már a mérkőzés lefújása utáni percekben elhatárolódtak az eltévelyedett Zenit-drukker szeméremsértő tettétől. „A megesett gyalázat több mint erkölcstelen, ezért már el is kezdtük az ügy feltárását a rendőrség segítségével. Megragadva az alkalmat felhívjuk minden szurkolónk figyelmét, hogy elutasítjuk a rasszista intolerancia összes megnyilvánulási formáját. Mindez teljességgel elfogadhatatlan. A futball éppen arra hivatott, hogy egyesítse az embereket, tekintet nélkül azok társadalmi állására, bőrszínére vagy vallásos hitére. A múltban is megtettük a szükséges erőfeszítéseket, hogy elkerüljük a mostanihoz hasonló eseteket.”           

Cimkék: Roberto Carlos, Anzsi Mahacskala, Zenit Szentpétervár, Premjer Liga, rasszizmus, Kaukázus, intolerancia, 2018, világbajnokság, brazil válogatott
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat