OROSZVALOSAG.HU


Orosz zsoldosok Belaruszban

  |  2020-08-26 15:04:29  |  
Gyóni Gábor

Orosz zsoldosok Belaruszban

Semmi sem az, mint aminek látszik?

Orosz zsoldosok Belaruszban

 

 

A youtube videómegosztón publikálták Ljubov Velicsko ukrán újságíró interjúját, amit egy ismeretlen, arcát eltakaró férfivel készített, aki magát ukrán titkosszolgálati bennfenntesnek adta ki.

A férfi azt állítja, hogy a Minszkben július 29-én őrizetbe vett 32 orosz zsoldos, akik a CSVK Vagner magánkatonai szervezet alkalmazottai, és akik a kelet-ukrajnai harcokban is részt vettek valójában az ukrán titkosszolgálat csapdájának köszönhetően kerültek Belaruszba, és a terv az volt, hogy ezeket az embereket Ukrajnába szállítják és bíróság elé állítják.

A nyilatkozó azt állítja, az akciót szakmai körökben dolgozták ki, és nem felső, politikai megrendelésre. A csapdát tudatosan építették fel, konkrétan kiválasztva a célszemélyeket, olyanokat is, akiknek akár közük lehet az MH17 2014-es tragédiájához. Minden „vágneresről” dosszié van, ami alapján, az ukrán törvényeknek megfelelően felelősségre lehet vonni őket.

Sikerült találni egy olyan embert, aki képes összegyűjteni a kiszemelt személyeket. Egy program segítségével sikerült olyan hívásokat indítani, melyek révén a kiszemelt személyek azt hitték, hogy az orosz titkosszolgálat, az FSZB keresi őket ajánlattal. A célszemélyeknek azt mondták, havi 5000 dollárt kapnak, fél éves szerződéssel, és venezuelai munkáról lenne szó.

Az első körben az SZBU 47 embert választott ki, ezt 33 főre szűkítették, de tervben volt a 14 másik célszemély elfogása is.

Belarusz úgy jött közbe, hogy a fedősztori szerint szerint a zsoldosoknak Minszkből Isztambulba kellett volna repülniük. Az ukrán titkosszolgálat intézte a célszemélyek számára a minszki szállást (később a belorusz hatóságok, amikor elfogták az orosz zsoldosokat, azt vetették a szemükre, hogy Lukasenko elnök rezidenciájához közel foglaltak szállást, mert úgymond, minszki gyanú szerint az lett volna a céljuk, hogy közel kerüljenek az elnökhöz, miközben zavargásokat robbantanak ki az országban).

A terv szerint a Minszkből Isztambulba repülő gépen valamilyen „probléma” keletkezett volna, úgy, hogy kényszerleszállást lett volna kénytelen végrehajtani ukrán területen. Ekkor fogták volna el a zsoldosokat. A tervezett akcióról összesen kb. húsz ember tudott.

Az operáció végrehajtását eredetileg július 25-ére tervezték, majd eltolták pár nappal. Ekkor történt, hogy a zsoldosokat átköltöztették egy szanatóriumba. Megvették nekik a jegyeket –Isztambulba, és zajlott – megtévesztés céljából – a venezuelai út szervezése is.

A beloruszok azonban előbb léptek, és július 29-én elfogták a 32 orosz zsoldost, azzal a váddal, hogy zavargásokat akarnak kirobbantani Belaruszban. Ezzel gyakorlatilag megmentették őket – miközben az ukránok (és oroszok) pontosan tudták, hogy az zsoldosok ellen felhozott vádak alaptalanok.

S noha az ukránok azt kérték, hogy Minszk nekik adja ki az elfogott személyeket, azok végül hazakerültek Oroszországba.

Cimkék: Belarusz, ukrán titkosszolgálat, orosz zsoldosok, Minszk, Isztambul
Országok: Belarusz Ukrajna Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat