OROSZVALOSAG.HU


Mi fog történni Belaruszban?

  |  2020-08-04 13:36:05  |  
Gyóni Gábor

Mi fog történni Belaruszban?

Közeledik a végjáték?

Mi fog történni Belaruszban?

 

 

Valerij Szolovej politológus az Echo Moszkvi rádió vendégeként fejtette ki véleményét a belorussziai és oroszországi helyzetről.

Szolovej szerint ha Belaruszban forradalom tör ki, ami korántsem kizárt, akkor ez Oroszországra is át fog terjedni – különösen most van ennek jó táptalaja, a habarovszki események nyomán. Szerinte a forradalom kirobbanása Belaruszban csak idő kérdése, hiszen Lukasenko olyan modellt épített ki, amiben nincs megoldva a hatalmi tranzit kérdése. Egyszercsak kiderül, hogy a társadalom nem is szereti annyira a vezetőjét, mint az hiszi. Ugyanez vonatkozik Oroszországra is, a dolgok természetes logikája lesz a jelenlegi hatalmi szerkezet „dekonstruálása” – ezt a folyamatot csak fékezni lehet, megállítani már nem. A folyamatok mozgatói nem a szoros megfigyelés alatt álló igazán nagy oligarchák, hanem a hozzájuk képest „senkik”, a dollármilliomosok lesznek. Velük senki nem törődik, de ők azok, akik aktívan keresik és építik nyugati kapcsolataikat.

Kicsit ellentmondva a fentieknek, Szolovej azt is megjegyezte, hogy a jelek szerint Oroszországnak is érdeke lehet, hogy destabilizálja nyugati szomszédját. A Belaruszba érkezett és őrizetbe vett orosz zsoldosok állításukkal ellentétben nem harmadik országba utaztak, Minszk volt a végállomásuk, méghozzá minél közelebb Lukasenko rezidenciájához. Július 31-én ennek kapcsán nagyon kemény beszélgetés zajlott Lukasenko és Putyin között.

 

 

 

 

Cimkék: Belarusz, Lukasenko, Oroszország
Országok: Belarusz Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat