OROSZVALOSAG.HU


A Kremlnek még emésztenie kell Zelenszkijt

  |  2019-04-23 15:38:37  |  
Oroszvilag.hu

A Kremlnek még emésztenie kell Zelenszkijt

Az új elnök megválasztásával ki kell zökkenni az eddigi rutinból

A Kremlnek még emésztenie kell Zelenszkijt

 

Sztanyiszlav Belkovszkij orosz politológus Kijevből kommentálta az ukrajnai elnökválasztások végeredményét az Echo Moszkvi rádiónak április 22-én.

Belkovszkij szerint a Kreml valódi jelöltje Petro Porosenko elnök volt, nem a végül győztes Vlagyimir Zelenszkij. Porosenko támogatását, úgymond, Viktor Medvedcsuk ukrán politikus, Putyin orosz elnök bizalmasa ajánlotta a Kremlnek. Medvedcsuk már nem először vitte jégre Putyint: 2004-ben ő állt Viktor Janukovics mögött, ő eszkábálta 2009-ben a Janukovics-Timosenko együttműködést, most pedig arról győzte meg a Kremlt, hogy Porosenko hóna alá nyúljon.

Porosenko, miközben harcias oroszellenes retorikát folytatott, a háttérben szépen bizniszelt az orosz üzleti körökkel. Oleg Gladkovszkij közvetítésével illegális fegyverkereskedelem folyt Ukrajna és Oroszország között. Porosenko azzal kábította a közvéleményt, hogy visszaszerzi a Krímet, holott teljesen nyilvánvaló, hogy ez egy blöff. A Donbassz problémáját nem lehet gyorsan rendezni, mert 12 ezer halott vére áztatja a földet.

Porosenko azért is erőltette ezt a témát, mert nem akart valójában a korrupció ellen harcolni. 2014-ben hatalmas bizalmat kapott az ukrán néptől, Kravcsuk után ő volt az egyetlen, aki mindjárt az első fordulóban győzni tudott az elnökválasztásokon. Ezt a bizalmat azonban végérvényesen eljátszotta. Porosenko tipikusan szovjet ember, egy posztszovjet oligarcha-üzletember, Zelenszkij azonban már egy másik kultúra fia.

Belkovszkij prognózisa szerint Zelenszkij elnöksége idején fel fognak gyorsulni Ukrajnában a nyugatias reformok. Véleménye szerint hamarosan parlamenti többség fog kialakulni az új elnök mellett.

 

 

 

Cimkék: Belkovszkij, Zelenszkij, Ukrajna, Porosenko, Kreml, ukrajnai elnökválasztás,
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat