OROSZVALOSAG.HU


Fukuyama Oroszországról

  |  2018-11-01 13:18:31  |  
Oroszvilag.hu

Fukuyama Oroszországról

Az 1990-es évek hangjai

Fukuyama Oroszországról

A Stanford Egyetem tanára, Francis Fukuyama az STV grúz csatorna orosz nyelvű adásának nyilatkozott világunk jelenlegi állásáról.

Fukuyama szerint tévedés, hogy a civilizációk harca zajlana manapság, inkább az értékek harca figyelhető meg. A mai Oroszország szerinte egy kleptokrácia, ami a Putyin körüli elit érdekeit szolgálja. Putyin rendszere nem jelent komoly kihívást vagy alternatívát a Nyugattal szemben, ellentétben a Szovjetunióval. Szerinte Putyin nem volt képes modernizálni az olajfüggő orosz gazdaságot, „ami rezsime nagy gyengesége.” Oroszország nem jelent modellt, és „senki nem akar vele barátkozni.” Putyin nem hozott létre működő intézményrendszert. „Az igazán nagy vezetők intézményeket hoznak létre, melyek nélkülük is működni tudnak.”

Fukuyama szerint Oroszországnak változtatnia kell külpolitikáján, mely a szomszédok erőszakos betörésén alapszik. Úgy véli, a nyugati liberális demokrácia uralma megkérdőjelezhetetlen az előretörő „populizmus” ellenére is.

Szerinte Ukrajna ismét elvesztegette a felzárkózás lehetőségét. Bár Oroszország is mindent elkövetett, hogy destabilizálja a helyzetet, a korrupciót mégiscsak Ukrajnán belül az ukránoknak kell legyőzniük.

 

 

Cimkék: Fukuyama, Oroszország,
Országok: Ukrajna Grúzia Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat