OROSZVALOSAG.HU


A középkor diadala 

  |  2015-02-06 19:12:19  |  
Oroszvilag.hu

A középkor diadala 

A vesztfáliai modell bukásának következményei

 A középkor diadala 

Elég ránézni a hamarosan kezdődő Müncheni Biztonságpolitikai Konferencia programjára, hogy az embert rossz érzés fogja el – írja Fjodor Lukjanov.

Az egyik blokk címe „A világ 2015-ben – széteső világrend, erőtlen nagyhatalmak”, egy másiké pedig „A Közel-Kelet vége?”. Ezek a címek nyilvánvalóan reflexiók az ukrajnai háborúra és az „Iszlám Állam” által okozott fenyegetésre.

Mintegy húsz éve tette közzé Samuel Huntington a civilizációk elkerülhetetlen összecsapásáról szóló könyvét. Az 1990-es évek nyugati eufóriájában disszonánsként hatottak az amerikai professzor nézetei. Sok kritikus lesújtó véleményt fogalmazott meg Huntington nézeteiről, amire jó alapot adott, hogy a professzor sokszor valóban sematikusan és leegyszerűsítve látta a világot.

Most azonban úgy tűnik, Huntington elképzelései inkább kiállták az idő próbáját, mint az 1990-es évek mainstreamja. Bár Huntington legfőbb tézise a „civilizációk összecsapásáról” mégsem valósult meg. Ami most történik, inkább korok, történelmi periódusok összecsapása, némi kulturális-történeti háttérrel.

Néhány évszázada még a keresztények is élve égettek el embereket, vagy irtottak ki egész településeket, mint most az "Iszlám Állam", csak az idők során kialakultak bizonyos „civilizációs normák”, melyek elítélik az efféle cselekedeteket.

A Szovjetunió széthullása és a kapitalizmus látszólagos diadala után úgy tűnt, a Felvilágosodás során kialakult „társadalmi gondolat” az egész világon elterjedhet.

Azonban, miközben a vezető nyugati hatalmak fel kívánták gyorsítani a történelem menetét, meghaladták az egyik legfontosabb elvet, melyre az elmúlt évszázadokban a nemzetközi kapcsolatok alapozódtak. Ez pedig a szuverenitás elve. A szuverenitás elvének újragondolása volt a mozgatórugója a legtöbb eseménynek az 1990-es évek óta. A jogi kiindulópontot morális érvelések váltották fel.

Az EU látszólagos sikere is az évezred elején a szuverenitás feladására csábított. A vesztfáliai modell – a "szuverén nemzetállamok" rendszere – de facto kimúlt. Ennek következtében viszont az emberiség valójában nem előre mozdult, hanem hátra, a Vesztfália előtti korba, amikor a törzsi-vallási-morális, és nem a jogi-"nemzetállami" keretek voltak irányadóak.

A posztmodern világ visszasüllyedt a középkorba. Ukrajna „feudális széttagolódása” és a nemzetállami határokat semmibe vevő premodern „Iszlám Állam” csak a legnyilvánvalóbb példák. A hidegháború utáni kor mindenesetre mostanra biztosan véget ért, egy új világ formálódik napjainkban.

 

 

 https://www.eurazsia.hu/2015/02/06/a-kozepkor-diadala/


 

Cimkék:
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat