OROSZVALOSAG.HU


Vona Gábor: "Eurázsiai vagyok" 

  |  2014-06-30 14:02:31  |  
Oroszvilag.hu

Vona Gábor: "Eurázsiai vagyok" 

Egy orosz lapnak adott interjút a Jobbik elnöke

 Vona Gábor: "Eurázsiai vagyok" 

"Eurázsiai vagyok” – ezzel a címmel jelent meg interjú június 27-én a vzgliad.ru, magát semleges üzleti lapként definiáló (de a címoldalán vörös csillaggal megjelenő) orosz internetes újságban Vona Gáborral, a Jobbik elnökével, akit a „magyar antiglobalisták és nacionalisták vezéreként” mutatott be a lap.

A bevezető szerint Európában a politikusok új generációja jelenik meg, de ez sok esetben nem jelent paradigmaváltást. Magyarország esetében viszont az „új erők” másként tekintenek az európai integrációra és a globalizációra.

A 35 éves Vona Gábor immáron nyolc éve a Jobbik elnöke. Ezalatt a fiatal párt Magyarország egyik vezető politikai erejévé vált. A 2010-es parlamenti választásokon a párt 16 %-ot szerzett, 2014-ben már minden ötödik választó a Jobbikot támogatta.

Nyugat-Európában a Jobbikot ultrajobboldalinak, újfasisztának nevezik, azonban a valóságban nacionalistákról, antiglobalistákról, konzervatívokról van szó, akik fellépnek az USA és az Európai Unió ellen, és stratégiai kapcsolatokra törekszenek Oroszországgal.” – áll az interjú bevezetőjében.

Vona Gábor a magyar-orosz parlamenti bizottság elnöke, nemrég Moszkvában járt, és válaszolt a vzgliad.ru kérdéseire.

Vona Gábor az interjúban elmondta, a legfontosabb feladatok, amiket szerinte meg kell oldani, „Magyarország felszabadítása az euroatlanti rabságból, a magyar ipar újjáélesztése, a magyar-cigány együttélés problémáinak megoldása, a liberális kultúrpolitika kiszorítása az állami szférából.”

Európában, de Magyarországon is euroatlanti politikai érdekek dominálnak, melyek a liberalizmusra épülnek. Mindez erkölcstelenséget, a tradicionális értékek háttérbe szorulását jelenti. Azokat a politikai erőket, akik fellépnek ez ellen, radikálisnak és fasisztának bélyegzik – jelentette ki Vona.

A Jobbik elutasítja az Egyesült Európai Államok tervét és a nemzetállamok Európájában hisz. Nekünk, magyaroknak, harmonikus együttműködésre kell törekednünk a Kelettel.

Magyarországnak jelenleg „nincs semmilyen szuverenitása” Vona szerint. A Nyugatról ránk özönlő cégek tönkretették iparunkat. A magyar kultúra sem szuverén, inkább tekinthető a „nyugati pszeudokultúra” ránk erőltetett másának.

A globalizációt Vona Gábor „teljes mértékben” elutasítja. A globalizáció, úgymond, az USA és a „nemzetközi tőke” találmánya.

A pártelnök elmondta, a Jobbik újjáélesztette az elfeledett turanizmus ideológiáját, mely a „sztyeppei, turáni népek közeledését kezdeményezi kulturális, gazdasági, politikai téren.” Ez közeledést jelent Törökországgal, Kazahsztánnal, de Oroszországban is élnek „turáni” népek. „Meg vagyok győződve, hogy itt sokkal több lehetőség kínálkozik Magyarország számára, mint az EU oldaláról.”

Az Eurázsiai Unió elkerülhetetlen és fontos.” – mondta Vona kérdésre válaszolva. Az nem reális, hogy Magyarország csatlakozzon ehhez a szövetséghez, de minél szorosabb kapcsolatokat kell kiépítenie vele. Ennek céljából nemrég megalakult a Magyar Eurázsia Társaság.

A magyar-orosz kapcsolatokat illetően Vona optimizmusának adott hangot a múlt problémái ellenére is („gondoljunk csak 1956-ra”).

Kérdésre válaszolva elmondta, teljes egészében egyetért Putyin orosz elnök „a tradicionális családi értékek, a keresztény morál, és az eurázsiai civilizáció kulturális örökségének” érdekében folytatott politikájával. Vona szerint Oroszország Európa része, és aki Putyint bírálja, az általában a Jobbikot is támadja.

Az ukrajnai válság, „melynek során etnikai tisztogatás folyik az oroszajkú lakosság között”, Vona szerint „egyértelműen azért történik, mert az USA nem képes elfogadni azt a tényt, hogy véget ért az egypólusú világrend.”

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Az interjúra jónéhány olvasói komment is érkezett. A hozzászólók többsége egyetértett Vona Gáborral. Voltak azonban kritikus kommentek is.

„alexey timofeev” írja: „Ez a Vona láthatólag felszedett némi politikai bölcsességet – helyes, jó dolgokat is mond, és elhallgatja azt ami kínos: például a magyarok beteges szlávellenességét, vagy szerepüket a 2-ik világháborúban (ha már 1956-ról megemlékezett).”

„Nathalie” írja Budapestről: „A Jobbik párt ideológiáját tekintve bizonyos értelemben a Jobboldali Szektor vagy a Szabadság párt magyar változata.”…

„Alex L.”: „Moszkva megszerette az európai nácikat. Ez rossz hír az ukrán náciknak.”

„Ivan Ivanov”: „Ezek nem nácik (mint Ukrajnában), hanem egészséges nacionalisták!”

 

„Invictus”: „Politikai prostituáltak. Majd azt követelik, „oroszok haza.”

 

(vzgliad.ru, fénykép: nol.hu)

Cimkék: Vona Gábor, Jobbik elnöke, Magyarország, vzgliad.ru, Európa, Jobbik, USA, Oroszország, EU, 1956,
Országok: Ukrajna Kazahsztán Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat