OROSZVALOSAG.HU


The Guardian: a nyugati média propagandája 

  |  2014-02-01 12:18:53  |  
Oroszvilag.hu

The Guardian: a nyugati média propagandája 

Ugyanazt a nótát fújják, mint 2004-ben

 The Guardian: a nyugati média propagandája 

Seumas Milne a The Guardianban megjelent cikke szerint az ukrajnai válságot a fasiszták, az oligarchák és a Nyugat expanziós törekvéseiokozták.

A nyugati média szerint Ukrajnában szabadságharcosok vívják csatájukat egy elnyomó rezsimmel szemben. A tüntetők azt szeretnék, ha Ukrajna az európai közösség tagja legyen, de ezt Vlagyimir Putyin orosz elnök nem engedi meg. Putyin megfosztotta őket a szabadság és gyarapodás esélyétől.

Nagyjából ugyanezeket a szólamokat hallhattuk tíz éve, a „narancsos forradalom” idején. A valósághoz azonban kevés köze van ennek a képnek. Az EU soha nem ajánlotta Ukrajnának, hogy felveszi soraiba. Egyiptomban is egy olyan elnököt kiáltottak ki diktátornak, akinek a megválasztását a nemzetközi megfigyelők elismerték, sokan pedig az utcákon tüntetők közül egyáltalán nem voltak demokraták.

A médiából nem derül ki, hogy az ukrajnai tüntetések központjában fasiszták és szélsőséges nacionalisták állnak. A tiltakozó mozgalmak egyik vezetője a szélsőjobboldali-antiszemita Szvoboda párt, melynek vezetője Oleg Tjhanibok szerint Ukrajnát a „zsidó-orosz maffia” uralja. Mc Cain republikánus szenátor mégis vele együtt lépett fel a Majdanon.

Az EU-t nem érdeklik efféle kérdések, csak a társulási megállapodást akarja aláíratni Ukrajnával, amely megszorító politikát követel Kijevtől és megnyitná az országot a nyugati cégek előtt.

Ukrajna keleti és nyugati része megosztott, amit a Nyugat felhasznál, hogy gyengítse az orosz befolyást. A nyugati politikusok elítélik az ukrán rendőri erőszakot, de például az erőszakot alkalmazó egyiptomi rendőrséggel szemben már jóval engedékenyebbek.

Janukovics persze nem progresszív elnök. Az egyszerű ukrajnaiak tömegei a korrupció, az egyenlőtlenség, szegénység, gazdasági válság miatt csatlakoztak a tiltakozó mozgalmakhoz. Oroszországhoz hasonlóan Ukrajnát is tönkretette a neoliberális megszorító gazdaságpolitika. A ’90-es években Ukrajna öt év alatt elvesztette nemzetgazdasága felét.

Nagy az esély, hogy a jelenlegi helyzet eszkalálódni fog, de csak maguk az ukrajnaiak oldhatják meg a kialakult válságot.

 

 

(In Ukraine fasiscts, oligarchs and wester expansion are at the heart of the crisis, Seumas Milne, theguardian.com, 2014. 01. 29.)

Cimkék: Ukrajna, The Guardian, EU, propaganda,
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat