OROSZVALOSAG.HU


Külföldi zsoldosok özöne Szíriában

  |  2013-06-29 15:54:25  |  
Oroszvilag.hu

Külföldi zsoldosok özöne Szíriában

Idegen érdekek kereszttüzében 

 Külföldi zsoldosok özöne Szíriában

Mintegy 200 oroszországi állampolgár vesz részt a szíriai harcokban – közölte Alekszandr Bortnyikov, az FSZB elnöke, az FSZB és partnerszervezeteinek tanácskozása után (Basar Aszad szíriai elnök szerint összesen mintegy 100 ezer zsoldos vesz részt az ellene vívott harcokban).

Szíriában, ellentétben az arab tavasz más országaival nem a jómódú középosztály lázadt fel a rezsim ellen, hanem radikális iszlamisták nyúltak fegyver után. Az ellenzékiek célja nem egy modern demokrácia megteremtése, hanem Aszad megdöntése és a szunnita többség számára a hatalom átadása, miközben a szíriai alavita és a keresztény kisebbséget terrorizálják a lázadók.

A szír hadsereg a kezdeti dezertálások után lojális maradt Aszadhoz. A szíriai társadalom többsége támogatja az elnököt. Noha a nyugati médiában „ellenzéknek” hívják a Szíriában harcoló terroristákat, a kb. 30 kisebb-nagyobb fegyveres csoport és a HAMASZ harcosainak eszköze a dzsihád, céljuk pedig egy szunnita kalifátus kialakítása.

Az ENSZ 2012 decemberi jelentése szerint a Szíriában harcoló „ellenzéki” csoportok tagjainak csak 5 %-a szíriai származású, a többiek külföldiek. A külföldről érkező harcosok gyakran fosztják ki az általuk elfoglalt szíriai településeket, a zsákmányt pedig Törökországon át elszállítva értékesítik.  A külföldi zsoldosok száma folyamatosan változik, sokan csak néhány hétre vagy hónapra érkeznek, aztán távoznak Szíriából. A Török Munkáspárt egyik vezetője, Bolant Esinoglu szerint a CIA hatezer arab, afgán, török zsoldost toborzott a szíriai háborúra.

Törökországban egy „Demokratikus civil társadalom Szíriában” nevű szervezetet hoztak létre, ahol a fegyveresek felkészítése zajlott. Az itt kiképzett harcosok többsége a „Muszlim Testvériség” nevű szervezet tagja. A központot Katar, Szaúd-Arábia, az USA, Franciaország, Németország támogatta anyagilag.

2013 májusában az Al-Dzsumhur elnevezésű jemeni lap azt tudatta, hogy az országban amerikai,. szaúdi, katari pénzen verbuválnak fiatalembereket, akiket aztán Szíriába küldenek Törökországon át. A zsoldosok havi 2 ezer katari fontot kapnak. Összesen mintegy ötezer jemeni harcol Szíriában. Hasonló információkat közöltek Algériából, Tunéziából, Líbiából.

Az ENSZ rendszeresen közzétesz listákat, melyeken a szíriai „ellenzék” beazonosított tagjainak adatait közlik, ám ezeket tudatosan ignorálja a nyugati média.

A szíriai rezsimnek is vannak külföldi támogatói, például iraki siíták (az iraki szunniták közül pedig sokan az ellenzéket támogatják). Aszadot támogatják a libanoni és iráni siíták is.

Európai zsoldosok is részt vesznek a szíriai harcokban, többnyire naiv idealisták, vagy megrögzött iszlamisták. Mintegy 200 belga állampolgár harcol a kormányellenes erők oldalán. Összesen, legkevesebb 600 európai harcos vesz részt a szíriai öldöklésben. De ismert amerikai résztvevője, áldozata is a szíriai mészárlásnak.

A FÁK országok állampolgárai is megjelentek a szíriai csatatereken. Több tucat üzbég, kirgiz, tadzsik állampolgár ragadott fegyvert Aszad ellen. A Szíriába utazó orosz állampolgárok elsősorban a muszlim régiókből érkeznek (Tatarsztan, Baskortosztán). Ismertek ukrán állampolgárok, krími tatárok is a felkelők között.

A dzsihádisták az általuk megszállt területeken „mozgósítják” a férfi népességet, ezalatt értve minden 10 évnél idősebb fiút. Az interneten olyan videók is megtekinthetők, melyeken gyerekek fejeznek le foglyokat.  

Miközben a szír hadsereg egyre több területet szabadít fel a terroristák alól, a Nyugat arról döntött, hogy immár hivatalosan is lehetővé teszi a terroristák felfegyverzését. A zsoldosok újabb özöne várható Szíriába. A korszerű fegyverek mellé várhatóan „tanácsadók” is érkeznek majd, akárcsak Líbiában, ahol „katari” (valójában brit ejtőernyősökből álló) speciális alakulat is bekapcsolódott a háborúba.

 

 

 

(Viktor Mjasznyikov: Szirija: szeksz-dzsihad i najomnyiki iz Rossziji, 2013. 06. 28.)

Cimkék: Szíria, Törökország, ENSZ, Basar Aszad
Országok: Ukrajna Üzbegisztán Kirgizisztán Tadzsikisztán Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat