OROSZVALOSAG.HU


A biztonsági szolgálatok Doku Umarovot keresik  

  |  2010-03-30 21:29:52  |  
Mezei Bálint

A biztonsági szolgálatok Doku Umarovot keresik  

Az észak-kaukázusi terroristavezér is tudhatott a merényletről  

A biztonsági szolgálatok Doku Umarovot keresik  A biztonsági szolgálatok Doku Umarovot keresik  

 Repubblica – 2010.március 30.

Moszkva, a gyász napja

39-re emelkedett az öngyilkos merényletek áldozatainak száma

 

Félárbocon a lobogók, több szórakoztató programot töröltek a tv-k műsorából.

A csecsen terrortámadás több súlyos sérültjének állapota továbbra is válságos.

Átfésülik Ingus- és Csecsenföldet. Mindenki Doku Umarovot keresi, aki a Kaukázusi Emirátus vezetőjének nevezi magát. Egy videóüzenetben elismerte, hogy régóta tervezte a főváros elleni támadást. 

Moszkva ma gyászol, városszerte a tegnapi kettős merénylet áldozataira emlékeznek. A klubok és az éttermek ideiglenesen törölték a szórakoztató műsoraikat repertoárjukból, programjaik közül. Az Orosz Föderáció és Moszkva városának zászlóit mindenütt félárbocra eresztették. A Moszkvai Egészségügyi Központ legfrissebb közleménye szerint a robbantások áldozatainak száma immár 39-re emelkedett, miután egy életveszélyes sérüléseket szenvedett nő ma reggel elhunyt. Továbbra is 71 sérültet ápolnak kórházakban, közülük többen még mindig nagyon súlyos állapotban vannak. 14 holttestet egyenlőre nem tudnak azonosítani. Eközben Vlagyimir Putyin orosz elnök visszatért az 1999-ben, a csecsen terroristák ellenében használt nyelvezethez. Tíz évvel ezelőtt a csecsen fegyvereseket „a latrinából is” elő akarta ásni, ma hasonlóan szólt a moszkvai robbantások mögött álló észak-kaukázusi szervezetekhez: „a szennyvízcsatornából is ki fogjuk húzni őket. Tudjuk, hogy sokan nagyon mélyen rejtőzködnek, de ki kell kergetni őket a kanálisok mélyéről, hogy a nap fényénél nézhessünk a szemükbe. Ez országunk biztonsága számára erkölcsi kérdés!” – tette hozzá az orosz hírügynökségeknek nyilatkozva.

Minden rendőrkapitányságra eljutottak a feltételezett tettestársak – két nő és egy férfi – fantomképei. A két női bűnsegéd, akik elkísérték az öngyilkos merénylőket a metróállomásokig, majd távolról élesítették és robbantották fel a bombákat, 40 illetve 25 év körüliek, szláv vonásokkal rendelkeznek. A nyomozóhatóságok a kaukázusi szálakat vizsgálják. Mindent tűvé tesznek Doku Umarovért, akit az egyik kitervelőnek tartanak. Az Észak-Kaukázusi Emirátus állítólagos vezetője két héttel ezelőtt egy videómegosztó portálon üzenetet tett közzé, melyben kijelentette, hogy: „Moszkva szívébe helyezzük át a háborút.” Ennek ismeretében a nyomozók a hozzá vezető ösvényen indultak el, így Ingus- és Csecsenföldön megkezdődtek a felderítő akciók, a terület átfésülése folyamatban van. A helyi újságok kiemelték a terrorizmus jelentette kockázat problémahegyeit. „A valóság összetörte a mindennapok békéjének hamis illúzióját” – írta a Vedomosztyi szerkesztőségi cikkében. „Az utóbbi években a hatóságok, a tv és maga az állam is abba a hitbe ringatták a lakosságot, hogy a terrorizmus fenyegetése csak az Észak-Kaukázus eldugott pontjait érinti, és nem ér el békés milliók mindennapi életéhez.”

Dmitrij Medvegyev elnök úgy tűnik, megváltoztatta korábbi elképzelését, és elhatározta magát a terrorizmusellenes törvény módosítása mellett. Ugyanakkor tanulmányozzák a merényletek megelőzésére hivatott szervezetek működési mechanizmusait is, hogy a jövőben könnyebben összehangolják tevékenységüket megteremtve a kölcsönös együttműködés feltételeit. A jogot végzett Medvegyev felemelte szavát az igazságszolgáltatási rendszer visszásságai ellen, olyan átalakítást javasolva, amely megkönnyíti a gyanús esetek gyors felgöngyölítését. A városi közlekedés vonatkozásában magasabb szintű biztonsági intézkedéseket fognak bevezetni. Az elnök tegnap este személyesen kereste fel a Lubjanka állomást, ahol, mint sok más moszkvai elhelyezte az emlékezés virágait, mécsest gyújtott és egy keresztet tett az áldozatok képei mellé. A Park Kulturi megállónál is virágcsokrokkal és az elhunyt utasok képeivel emlékeznek a tegnap történtekre. Feltűntek rövid, kisebb képeslapokra írt üzenetek is. A város még láthatóan nem heverte ki a merényletek okozta sokkot. A tegnapi két, később cáfolatra lelt robbantásos hír után, ma elterjedt, hogy pokolgépet helyeztek el a Kreml melletti Megváltó Krisztus-székesegyházban. A világ legmagasabb ortodox templomát gyorsan kiürítették, de szerencsére robbanószert nem találtak a kiérkező tűzszerészek.                

Cimkék: Doku Umarov, Moszkva, merénylet
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat