OROSZVALOSAG.HU


Az erkölcstelen banditák mintapéldányai 

  |  2010-03-30 00:16:50  |  
Mezei Bálint

Az erkölcstelen banditák mintapéldányai 

Nem zárható ki az észak-kaukázusi szál sem 

Az erkölcstelen banditák mintapéldányai 

 

Tucatnyi áldozat a Lubjanka és a Park Kulturi állomásokon – Corriere della Sera, 2010. március 29.

Moszkva: két nő felrobbantotta magát a metrón, vérfürdő sokkolja az orosz fővárost. A harmadik merénylet kudarcot vallott, mivel a szerkezet nem robbant fel. Nincsenek olasz áldozatok. 

Moszkva: Két, legalább 38 áldozatot követelő robbantás történt hétfő reggel a moszkvai metróban. Az orosz hatóságok szerint az első helyszínen 23, míg a másikon 15 halottat találtak. Rengeteg a sérült. Mindenkit – a könnyű és a súlyos eseteket is – együtt számolva több százra tehető a merénylet sérültjeinek száma. Egy harmadik merényletet a Park Kulturi állomása ellen követtek volna el, de a testre erősített (szíjazott) bomba végül nem robbant fel; azt később, a délelőtt folyamán tűzszerészek hatástalanították. Az első robbanás helyi idő szerint 7 óra 52 perckor (Magyarországon és Olaszországban 5:52) következet be a Lubjanka állomáson, ezt követte a második 8 óra 38 perckor a Park Kulturinál. Jurij Szjomin moszkvai főügyész szerint mindkét robbantás – a Szokolnyicseszkaja vonalon – öngyilkos női merénylők műve. Két további nőt is kerestek az illetékes hatóságok, akik feltételezhetően a fenti két terroristát kísérték, és jelenlétüket rögzítették a belső kamerák. „A merényletek helyén talált testmaradványok arra engednek következtetni, hogy az elkövetők nők voltak” – állította egy rendőrségi forrás. Az utolsó moszkvai merénylet még 2004. augusztus 31-én történt, amikor egy szintén női támadó a metró egyik megállója ellen követett el kamikaze akcióba illő öngyilkos robbantást, mely tíz életet oltott ki.

Merényletek: A Lubjanka állomás pont a föderációs biztonsági szolgálatok (FSZB, volt KGB) főhadiszállása alatt található. Szjomin főügyész közlése szerint a két-három kilogramm trotil (TNT) kiváltotta robbantás a szerelvény második vagonját repítette a levegőbe, pont akkor, amikor az elhagyni készült a megállót, így a detonáció a peront is elérte. A belső robbanásban tizennégy, míg a peronon további hét személy vesztette életét. A második merénylet robbanása 8 óra 38 perckor rázta meg a Park Kulturi állomást, melyhez a felszínen a mindig zsúfolt Gorkij park található a legközelebb. A nyomozók szerint a kevesebb áldozat elsősorban a kisebb mennyiségű robbanószernek tudható be, hiszen itt csupán fél kilo trotilt használtak. Ez a robbanás az éppen induló metró harmadik kocsiját érte, melynek szerelvénye egyazon vonalon a külváros felé tartott, de ellentétes irányba mozogva a Lubjanka állomás vagonjaihoz képest. A moszkvai rendőrség és a nyomozóhatóságok együttesen cáfolták azt a gyorsan terjedő hírt, mely szerint még további két robbanás történt a Proszpekt Mira és a Bjegovaja állomásokon, a lóversenypálya szomszédságában.

Medvegyev: „Meg kell erősíteni a biztonságot!” Az orosz belbiztonsági szolgálat és a rendőrség erő „megingás nélkül tovább folytatják harcukat a terrorizmus ellen, annak legyőzéséig” – jelentette ki az orosz elnök, Dmitrij Medvegyev. A Kreml ura utasította az FSZB erőit a biztonsági szint (készültség) országos felemelésére, ugyanakkor figyelmeztette az illetékeseket az állampolgári jogok tiszteletben tartására. Ezzel egy időben, a szibériai látogatását azonnali hatállyal megszakítva Moszkvába visszatérő Vlagyimir Putyin miniszterelnök, félreérthetetlen üzenetet küldött a merényleteket kitervelő köröknek. „A terroristák pusztulni fognak! Biztos vagyok abban, hogy a rend erői mindent elkövetnek, hogy a bűnösöket megtalálják és elszámoltassák.” A moszkvai polgármester szóvivője útján közölte, hogy kedd, március 30. a városi gyász napja lesz.  

A kaukázusi terroristák keze nyoma – „Feltételezhető egy, az Észak-Kaukázus területével kapcsolatba hozható terrorista csoport részvétele a merényletben” – állította Alekszandr Bortnyikov, az FSZB főigazgatója, nyitva hagyva a kérdést más térségbeli aktivitást mutató szervezetek, elsősorban csecsen bandák mindennemű érintettségét illetően. A zártkörű kamerahálózat rögzítette azt a két szláv arcú nőt, akik a metróvonal végállomásán, Jugo-Zapadnaja megállónál szálltak fel a szerelvényre. A rendőrség keres még egy kék színű, fehér szegélyű kabátot, sötét baseball-sapkát és fehér edzőcipőt viselő, rövid szakállú férfit is. A robbanóanyagot az elsődleges vizsgálatok szerint egy öv segítségével mellmagasságban rögzítették – tipikusan a csecsen öngyilkos terroristák bevált módszereire utaló formában. 2009. február 14-én Doku Umarov, aki még 2007-ben az észak-kaukázusi lázadok vezérének és emírjének kiáltotta ki magát, a Kavkaz Centr internetes oldalon közzétett videoüzenetében az összes orosz területekre kiterjedő „szent háborút” hirdetett. „Az oroszok nem értik, hogy a háború már az utcáikon, a házaikban, a városaikban folyik, nem csak a tv-ben távol a messzi Kaukázusban, őket nem háborgatva!” – mondta a megosztott felvételen. „De mi azt szeretnénk elérni Allah segítségével, hogy bebizonyítsuk nekik: a harc már az utcáikon zajlik. Így az összecsapások színterei egész Oroszországot átfogják majd, és Allah segítségével sikerünk lesz!” – zárta mondandóját az erkölcstelen banditák mintapéldánya. „Nincs kapcsolat az iszlám tanítása és a merényletek között” – jelentette ki az Interfax hírügynökségnek Safig Psikacsev az észak-kaukázusi muszlimok moszkvai koordinációs központjának munkatársa. A Vészhelyzetek Minisztériumának vezetője szerint nincsenek európai uniós állampolgárok az áldozatok között.               

 

Cimkék: Merénylet, Moszkva
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat