OROSZVALOSAG.HU


Egy háború Irán ellen ferobbanthatja a Kaukázust

  |  2012-02-06 12:09:13  |  
Gyóni Gábor

Egy háború Irán ellen ferobbanthatja a Kaukázust

Az USA célja éppen a régió destabilizálása?

Egy háború Irán ellen ferobbanthatja a Kaukázust

Moszkvai és jereváni kutatók közreműködésével rendezték meg a „Nagy Kaukázus” elnevezésű videókonferenciát, melyben egy esetleges Irán elleni háború következményeit vitatták meg a szakértők.
Abban mindenki egyetértett, hogy egy háború Irán ellen könnyen destabilizálhatja nemcsak a Közel-Keletet, de a Kaukázus, a Kaszpi, sőt, a Fekete-tenger régióját is.
Szergej Mihejev, a Kaszpi Együttműködés Intézet vezetője szerint az Irán elleni háború a „befagyott konfliktusok” kiolvadásához vezethet a posztszovjet térségben, és regionális konfliktusokat okozhat. Annál is inkább, mivel az Egyesült Államok nemcsak a NATO tagjai között keres szövetségeseket egy agresszióhoz Irán ellen, hanem a térség államaira is számít (mindenekelőtt Grúziára).
Ruben Szafrasztjan örmény keletkutató szerint Irán megtámadása leginkább Örményországot érintheti hátrányosan. Az izolált Örményország számára az örmény-iráni határ jelenti az egyetlen szárazföldi összeköttetést a külvilág felé, háború esetén azonban ez blokkolva lesz. Előfordulhat, hogy iráni menekültek tömegei lepik el Örményországot. És arra is van esély, hogy az iráni háborút kihasználva Azerbajdzsán megtámadja Örményországot, hogy visszaszerezze Karabahot.
Szavak Szaruhanjan örmény iranista szerint „szörnyű következményei” lennének egy háborúnak. Irán fontos szerepet tölt be a régió erőegyensúlyában, kiesése konfliktushullámokat gerjeszthet. Örményországnak ráadásul fontos és jó kapcsolatai vannak Iránnal, számos közös gazdasági beruházás elveszhet.
Alekszandr Szkakov, az Orosz Tudomámyos Akadémia Keletkutató Intézetének munkatársa szerint nem kell arra számítani, hogy Azerbajdzsán katonai erővel megtámadja Örményországot, mivel úgysincs esélye villámháborúra Karabahban. Az viszont előfordulhat, hogy Grúzia megnyerhető Irán ellen („Minden bizonnyal ez megvitatása került Szaakasvili és Obama közelmúltban történt találkozóján.”), és Törökország csatlakozása is elképzelhető.
Háború esetén Washington kérheti Azerbajdzsántól és Türkmenisztántól, hogy csapatokat helyezzen el ezen országok területén, semlegesítendő a Kaszpin elhelyezett iráni flottát. Ebben az esetben – állítja Szkakov – meg fog növekedni a terrorizmus veszélye ebben a régióban, és évekre el lesz vágva a transzkaukázusi-kaszpi korridor.
Előbb azonban az a kérdés, mi lesz Szíriával. Ha az Aszad-rezsim kitart, akkor Irán is fellélegezhet. Ha megbukik a damaszkuszi vezetés, akkor viszont közelebb kerül az Irán elleni támadás is.
Radzsab Szafarov Irán-kutató szerint az Egyesült Államok igazi célja az egész régió destabilizálása, hogy a konfliktus ürügyén saját katonai támaszpontjait telepítse ebbe a térségbe. A háború nagy vesztese Örményország lesz, melyet elvágnak összeköttetéseitől, de Oroszország is sokat veszthet az amerikai tervek megvalósulása esetén: „Ez lehet az Oroszországi Föderáció széthullásának a kezdete.”
 
(a videókonferencia anyagát idézi a regnum.ru)
Cimkék: háború, Irán, Örményország, Azerbajdzsán, Grúzia, Karabah, Kaukázus, Kaszpi
Országok: Grúzia Azerbajdzsán Örményország Türkmenisztán Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat