OROSZVALOSAG.HU


Deszovjetizáció: árulás? 

  |  2011-04-01 11:21:42  |  
Gyóni Gábor

Deszovjetizáció: árulás? 

Ismét a dogmatizmus fenyegeti az orosz történettudományt? 

 Deszovjetizáció: árulás? 

 

A Dmitrij Medvegyev orosz elnök környezetében működő a Civil társadalom és az emberi jogok fejlesztéséért felelős tanács javaslata szerint Oroszországban széleskörű desztalinizációt, deszovjetizációt kell végrehajtani, melynek során akár el is bocsáthatják állásukból azokat az állami tisztségviselőket, akik nyíltan magasztalják Sztálint.

Alekszandr Djukov, főként Észtországgal foglalkozó orosz történész szerint a tanács történész tagjai és mások által kidolgozott desztalinizációs javaslat valójában a Szovjetunió Kommunista Pártja szellemiségét idézi, és árulást jelent az anyaország részéről az Oroszország határain túl rekedt orosz kisebbséggel szemben.

Alekszandr Djukov szerint a „deszovjetizációról” szóló javaslat katasztrófális következményekkel fog járni az orosz történettudomány és az Oroszország határain kívül élő oroszok számára.

Ami a történettudományt illeti: a javaslat szerint a 20. századi orosz történelmet csak egyféleképpen (szovjetellenes paradigmában) lehetne ezután értelmezi és lehetőség nyílik üldözni azokat, akik ezzel nem értenek egyet. A dokumentum nyíltan beszél az állami alkalmazottak büntethetőségéről, ismerve azonban az oroszországi hagyományokat, félő, hogy a repressziók kiterjednek majd az egyetemek és kutatóintézetek „másként gondolkodó” munkatársaira is. Az orosz történettudományra tehát reális veszélyt jelent a desztalinizációs projekt, visszatérhetnek azok az idők, amikor csak dogmákban volt szabad gondolkodni. 

Az Oroszország határain túl élő oroszokat az indítvány lényegében magára hagyja a szovjet utódállamok etnokratikus elitjeivel szemben. „Az „állampolgárság nélküliek” szégyenletes státusa Észtországban és Lettországban de facto Moszkva által is elismerést nyer.” – írja Djukov. Ezek az emberek ténylegesen is „megszállók” lesznek, immár Moszkvából nézve is. Ennek következménye az lehet, hogy a baltikumi oroszok, és nemcsak ők, újabb, fokozottabb asszimilációs törekvések célpontjává válhatnak.

 

(dzd.ee)

 

Cimkék: Alekszandr Djukov, sztálinizmus, deszovjetizáció
Országok: Oroszország
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat