OROSZVALOSAG.HU


Napi 700 menekült lépi át az üzbég határt 

  |  2010-06-13 18:02:09  |  
Mezei Bálint

Napi 700 menekült lépi át az üzbég határt 

Az etnikai villongások lángba borították Dél-Kirgizisztánt 

Napi 700 menekült lépi át az üzbég határt Napi 700 menekült lépi át az üzbég határt 

Egyre többen lépik át az üzbég határt 

2010. június 12-én már napi 700 menekült lépte át a kirgiz-üzbég határt az Os városában kitört fegyveres összecsapások elől menekülve. Az információt a kirgiz határvédelem helyettes főnöke közölte.

Az etnikai villongások immár az ország teljes déli részére átterjedtek, és zavargásokról számoltak be Dzsalalabadból is. (Nem összetévesztendő a hasonló nevű afganisztáni településsel!)

A Vörös Félhold humanitárius szervezet kommünikéje szerint már több mint hatezer kirgiz állampolgárságú üzbég keresett menedéket Üzbegisztánban. „Nem merem teljes biztonsággal állítani, hogy valóban hatezer ember lépte át a kirgiz-üzbég határt. Tény azonban, hogy a folyosó egyes részei nyitottak, így ott bárki ellenőrzés nélkül áthaladhat. Ugyanakkor éppen ezért nehéz megbecsülni a menekültek pontos számát” – mondta Csolponbek Turusbekov, a kirgiz határvédelem második számú vezetője, aki hozzátette, hogy Akbura határátkelőhelyénél 1500, míg Dzsalalabad környékén négyezer üzbég menekült vár bebocsátásra.

A biskeki egészségügyi minisztérium jelentése alapján az összetűzések eddig 77 életet követeltek, további 1024 ember pedig megsebesült.

(RIA Novosztyi)

Cimkék: Os, Dzsalalabad, etnikai összecsapás, villongás, Dél-Kirgizisztán
Országok: Üzbegisztán Kirgizisztán
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat