OROSZVALOSAG.HU


Etnikai villongások Dél-Kirgizisztánban

  |  2010-06-01 08:17:54  |  
Gyóni Gábor

Etnikai villongások Dél-Kirgizisztánban

Kompromittáló hangfelvételek kerültek elő az új kirgiz vezetésről

 Etnikai villongások Dél-Kirgizisztánban

 

Dél-Kirgizisztánban – ahol jelentős üzbég kisebbség él - az elmúlt napokban kiéleződött a feszültség a kirgiz és üzbég népesség között. Dél-Kirgizisztánban kisebb enklávék találhatók, amelyek Üzbegisztánhoz tartoznak. A mostani feszültség az egyik üzbég enklávé, Szoh körül robbant ki, az itt fekvő legelőket ugyanis az üzbégek és a kirgizek is a magukénak vallják. A kirgiz hatóságok a vitatott legelőt a kirgizeknek adták, bosszúból az üzbégek megtámadták a területen áthaladó kirgiz autókat, mire a kirgizek blokád alá vették az enklávéba vezető utat, erre az üzbégek tönkretették az egyik kirgiz falu vízellátását biztosító csatornát.

A helyzet odáig fajult, hogy Üzbegisztán katonákat vezényelt az enklávé területére.

Közben Biskekben már éppen megnyugodott volna a helyzet, amikor előkerült egy kompromittáló hangfelvétel, amelyen az ideiglenes kormány tagjai, Almazbek Atambajev, Temir Szarijev pénzügyminiszter és Azimbek Beknazarov (aki a Bakijev-korszak pénzügyi visszaéléseit vizsgáló bizottság feje) arról beszélnek, hogyan lehet 1 millió dollárt eltüntetni a költségvetésből úgy, hogy annak ne maradjon nyoma. Egy másik beszélgetésen arról beszélnek, hogy a kirgiz vámparancsnoki helyre több pályázó is van: az egyik jelölt már 400 ezer dollárt fizetett a posztért (!), amit viszont kinézett magának az ideiglenes kormány egy másik képviselője is saját protezsáltja számára.

A hangfelvételek nyilvánosságra kerülése mélyütés a korrupció és a klánrendszer elleni harc jegyében hatalomra került ideiglenes kormány számára.

 

(Nyezaviszimaja Gazeta)

 

Cimkék:
Országok: Üzbegisztán Kirgizisztán
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat