OROSZVALOSAG.HU


Mi az oroszvalóság?

  |  2022-06-03 14:50:54  |  
Szvák Gyula

Mi az oroszvalóság?

"Lelkes, nem túl tehetséges"

 Mi az oroszvalóság?

Politikailag korrekt könyvégetés - vasarnap.hu

Hálás dolog kommenteket olvasni. Az ember mindig tanul valamit. De ugyanilyen hálás – ha nem hálásabb – kommentelgetni.  Ingyen tartalom, szabad véleménynyilvánítás, szórakozás.

A minap az oroszvalosag.hu egyik szövegét kritikával illette a portál FB-oldalán egyik olvasója, majd úgy summázta véleményét, hogy az írás „egy lelkes, de nem túlságosan tehetséges középiskolás” dolgozatának színvonalán áll.

A jogos kritikákat köszönettel vesszük, megfogadjuk és igyekszünk korrigálni a hibákat. Optimális esetben még a megjelenés előtt.

Ám az élet nem ilyen egyszerű Pannóniában/Hunniában.

Amivel mi foglalkozunk, az az orosz valóság. Annak múltja, jelene, jövője. Én ezt teszem már majdnem ötven éve, a mögöttem lévő intézmény a rendszerváltás óta, de fiatalabb kollégáim is már jó pár éve. És erre buzdítják a még fiatalabbakat, tanítványaikat, az új generációt is, amelynek szintén teret kíván adni portálunk (akár még szemináriumi dolgozatok formájában is).

Minden ellenszolgáltatás és anyagi támogatás nélkül. Ha úgy tetszik, társadalmi munkában, bár lehet, hogy nem tetszik, mert már a szóhasználat is a „kommunista időket” idézi. A rablókapitalizmus nagyobb dicsőségére.

Máshol már nem egyszer kifejtettem, így itt nem ismételném meg az okokat, de az oroszdolgokkal való foglalkozás hazánkban mindig ellenszélben történt. Egy zömében antikommunista (tehát szovjetellenes) közegben, amely számára a ruszofóbia sem (volt/van) idegen.

Idéntől a ruszisztika tudománya és annak népszerűsítése még drámaibb helyzetbe került. Nem volt nehéz megjósolni, hogy az orosz agresszió a ruszofóbia újabb tetőzését váltja ki a világban, bár az utóbbi hetekben tapasztalt gyűlölethullám minden képzeletet felülmúl (párhuzamosan a háború borzalmaival).

Nemcsak emberek tízezrei vesztik életüket és milliói kényszerülnek elhagyni elpusztult otthonukat, de mintegy „járulékos veszteségként” rámegy maga az orosz kultúra is. Orosz tudósokat zárnak ki tudományos testületekből, konferenciákról, művészeket tiltanak le/be, sportolókat léptetnek vissza versenyekről (könyveket még nem égetnek). Csak azért, mert oroszok. Az ukrán nagykövetasszony világosan megmondta, hogy a művészet soha nem volt független a politikától.

Mi nem így gondoljuk. Az oroszvalosag. hu reális, elfogulatlan képet óhajt nyújtani az orosz világról, úgy, hogy nem kívánja letagadni, elhallgatni, zárójelbe tenni az orosz kultúra évezredes értékeit sem. Nemhogy nem akarja indexre tenni azt, hanem továbbra is céljának tekinti az egyetemes emberi kultúra ezen örökérvényű részének megismertetését, népszerűsítését.

Mert igaz, hogy mostanság nem könnyű ruszofilnek lenni, ám ez még nem ok a ruszofóbiára. Amit mi csinálunk, az fősodorellenes. Rendkívüli állapotok között, rendkívül hisztérikus légkörben. Így hát fenntartjuk magunknak a tévedés jogát.

Még jó, hogy vannak olyan olvasók is - és nem is olyan kevesen -, akik méltányolják erőfeszítéseinket, empátiával kezelnek bennünket és nem rúgnak belénk, ha netán hibázunk.

Cimkék: ruszisztika, Pannónia, Hunnia
Országok:
Megosztás:
Add a Facebook-hoz

 

Oroszvalosag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat